Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun Harri "Hasa" Salminen aloitti musiikkikaupassa, hanuri oli myydyin soitin – Veteraanimyyjä jäi eläkkeelle 45 vuoden jälkeen

Harri “Hasa” Salmisen tuntevat kaikki paikalliset musiikin harrastajat ja ammattilaiset.

Näillä seuduilla soittajakonkareilla on ollut instrumenttien suhteen aina sama neuvo nuorelle muusikonalulle: “Kannattaa kysyä Hasalta.” Sairiossa kasvanut Harri Salminen tuli Timo Knuuttilan työpariksi TV-Sävelen soitinmyymälään Raatihuoneenkadulle vuonna 1975.

– Olin notkunut myymälässä jokapäiväisenä riesana jo pitkään ja jotenkin minut sitten palkattiin, Salminen muistelee.

Myymälän valikoima oli noihin aikoihin varsin erilainen kuin nykyään. Tanssimusiikki oli voimissaan.

– Meillä oli jatkuvasti myynnissä 20-30 hanuria. Markkinapäivinä kävi kova kuhina, kun isännät tulivat maalta ostamaan haitareita. Kitaroitakin toki myytiin, mutta ne olivat tuohon aikaan lähinnä akustisia Landoloita.

Uruissa Juha Mieto

Seuraavalla vuosikymmenellä soitinvalikoima laajeni huomattavasti. – Alan suurin muutos oli sähkön tuleminen. Sähkökitaroiden myynti lähti huimaan nousuun. Sitten tuli tv-mainos, jossa Juha Mieto soitti sähköurkuja ja joka kotiin piti saada sellaiset.

Salmisen 45 vuotta jatkunut ura soitinmyymälässä on ollut yhtä uuden opettelua. Tekniikka on kehittynyt hurjaa vauhtia.

– Urut vaihtuivat keyboardeihin ja digitaalitekniikkaan. Opiskella on pitänyt, mutta olen aina ollut kiinnostunut uusista asioista, Salminen sanoo.

Karaoke valloitti

1990-luvun alussa Japanista vyöryi Eurooppaan uusi hitti-ilmiö karaoke, joka hullaannutti nopeasti myös suomalaiset. TV-Sävelessä oltiin ajan hermolla.

– Äkkäsimme Timon kanssa, ettei karaoke-laitteistojen myynti ole millään lailla soitinkaupasta pois ja panostimme siihen vahvasti. Ihmisten halu laulaa on iso ja arvostan sitä suuresti. Kokemus mikkiin laulamisesta on hieno ja buumi jatkuu jossain määrin edelleen, Salminen tuumaa.

Lelusta tuli hitti

Reilut kymmenen vuotta sitten musiikkikaupassa saatiin ihmetellä ukulelen räjähdysmäisesti kasvanutta suosiota. Euroopassa lähinnä leluksi mielletty soitin alettiin ottaa vakavasti amerikkalaisten taitureiden julkaisemien nettivideoiden ansiosta. Nykyään ukulele on Suomessakin koulusoitin ja siihen on saatavissa opistotason ohjausta. – Kun havaijilainen Derick Sebastian teki Hämeenlinnaan päättyvän kiertueen, järjestimme “Tevarissa” ukulele-klinikan. Raivasimme koko liikkeen tyhjäksi, että saimme sen täyteen tuoleja. Myymälässä ei ole koskaan ollut niin täynnä ihmisiä kuin silloin.

Netistä vai kaupasta?

Verkkokaupan yleistyminen ravisteli kivijalkaliikkeiden maailmaa myös soitinten alalla. Aluksi eurooppalaisten nettijättiläisten tarjoama hintahyöty oli merkittävä, mutta nyt tilanne on Salmisen mukaan tasaantunut.

– Asiantunteva asiakaspalvelu sekä mahdollisuus tutustua soittimeen ja sen ominaisuuksiin on iso juttu uutta instrumenttia hankittaessa. Kielisoittimille voidaan myös tehdä tarvittavat säädöt, jotta se on ostajalle käyttövalmis ja kaikin puolin sopiva.

Bändissä 6-vuotiaana

Rinta rinnan myyjän ammatin kanssa Salmisella on kulkenut pitkä ura muusikkona, joka alkoi jo 6-vuotiaana hanuristina Ilamon alaosaston humppaveikoissa.

1970-luvun bändejä olivat rockin SM-kisoihin osallistunut Octopus ja fuusiojazzia soittava Hasa kvartetti, joka kasvoi myöhemmin kvintetiksi. Seuraavalla vuosikymmenellä Salminen soitti muun muassa Kalevi Viitamäen Aulangolla pari vuotta esiintyneessä orkesterissa ja Jarmo Sermilän johtamassa Corni di Tavastia -kokoonpanossa. Vuosina 1984-1994 Salmista työllisti suosittu Tanssiorkesteri Casablanca, joka osallistui myös Syksyn Säveleen. Vuosituhannen vaihteen jälkeen vuorossa olivat Aulangon yökerhossa kuusi vuotta viihdyttänyt Valiant-yhtye, keikat Erkki Liikasen kanssa ja H.Salminen Solo Band.

– Nyt kun jäin eläkkeelle, olen ajatellut elvyttää tuota sooloprojektia ja päivittää hiukan ohjelmistoa. Mutta ihan ensimmäiseksi taidan vetää vähän happea, Salminen pohtii.

Monta sukupolvea

Mikä sai miehen pysymään samassa soitinmyymälässä 45 vuotta?

– Kai se on ollut se, että olen ollut toiselta ammatiltani muusikko, tuotteet ovat olleet kiinnostavia ja työkaverit hyviä. On tuntunut myös hienolta, kun liikkeessä on käynyt samasta perheestä monta sukupolvea. Olen aina vaalinut asiakassuhteita ja osasta on tullut lähemmäs ystäviä, Salminen sanoo.

Nyt hän on ollut puolitoista kuukautta poissa tutulta paikaltaan Tiiriössä. Haikeus ei ole vielä iskenyt, kun vaikeat ajat ovat antaneet muuta ajateltavaa.

– Voi olla, että ikävä tulee. Eläkepäätöstä tehdessäni jätin sen verran takaporttia auki, että jos kiireapulaista joskus tarvitaan, niin olen käytettävissä.