Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronankohottamat on tärkeä henkireikä taiteentekijöille – "Vähän kuin saisi lisää happea", Janne Auvinen sanoo,

Janne Auvinen on ollut mukana someteatterissa, joka tuo joka päivä uuden ensi-illan verkkoon.

Someteatteri Koronankohottamat lähti liikkeelle siitä, kun ohjaaja Juha Jokela koosti Hamletin monologista videon, jossa esiintyi 37 näyttelijää. Vähän myöhemmin näytelmäkirjailija Anna Krogerus kyseli Facebookissa ystäviensä halukkuutta toteuttaa 19 kiellettyä kosketusta -videoita. – Vastasin Annalle, että voisin auttaa tuomalla mukaan äänisuunnittelijoita ja pian huomasin olevani mukana projektin ylläpitotiimissä, Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen kertoo.

Kotikutoiseen tyyliin

Taiteen ammattilaiset syttyivät ideasta ja mukaan lähti yli sata tekijää. Tuotoksia julkaistiin ensin Krogeruksen Facebook-sivulla, mutta videoiden tulviessa päädyttiin oman YouTube-kanavan perustamiseen.

– Videoita on kohta neljäkymmentä. Esityksille asetettiin reunaehdot, koska niihin haluttiin tiettyä kotikutoisuutta.

Kielletyissä kosketuksissa kirjailija on ensin kirjoittanut runon tai tarinan näyttelijän valitsemasta aiheesta. Sen jälkeen näyttelijä on kuvannut itse oman versionsa, jonka arvottu työryhmä on sitten ohjannut lopullista tallennusta varten. Videot tuli toteuttaa kolmen päivän aikana.

– Tällä hetkellä ideana on se, että kaikki raja-aidat on kaadettu nurin. Meille voi lähettää ihan mitä tahansa koronan aikana tehtyä taidetta, Auvinen kannustaa.

Eila Roinekin mukana

Auvinen julkaisi viime viikolla kanavalla oman ääni- ja kuvateoksensa Kuudeskymmenes päivä . Video kuvattiin pääosin Hämeenlinnan Varikonniemessä.– Luin Elisa Af Hällströmin hienon pienen tekstin jo vähän korkeampaan ikään ehtineen päivästä eristyksessä. Heti tuli mieleen Tampereella eristyksessä oleva äitini Eila Roine ja hänen kanssaan puhutut puhelut. Ääninäyttelijä oli siis aika helppo valita.

Videolla eristetyn vanhuksen ajatukset yhdistyvät kuviin rapautuneista raunioista. Roineen ääni on yksi elementti äänimaisemassa.

– Eilan ääni kuullaan koko ajan puhelimen läpi ja siksi siitä on välillä vaikea saada selvää. Se ei ole vahinko. Siitä syntyy muoto, jossa lauseet toistuvat loputtomasti ja kiertävät kehää. Toisto näyttää sen arjen, joka on pysähtynyt paikalleen kuin rikkinäinen äänilevy.

Eturivin taiteilijoita

Someteatterin kanavalla oleva lyhytelokuva Kipu on tehty Tampereen Yhteiskoulun lukion elokuvatyön kurssille koronarajoitusten aikaan. Käsikirjoituksesta vastaa koulun oppilas, hattulalainen Ella Happonen , joka toimii myös projektin ohjaajana, kuvaajana ja leikkaajana. Pääosaa näyttelee Hämeenlinnan Teatterin Johanna Reilin ja äänisuunnittelijana on teatterin Harri Kuittinen . Kanavan videoilla on ollut mukana maan eturivin taiteilijoita. Työryhmiin ovat kuuluneen muiden muassa Paula Vesala , Ria Kataja , Veera Tyhtilä . Marzi Nyman , Susanna Haavisto , Vuokko Hovatta , Elsa Saisio , Mikko Roiha ja Jonna Järnefelt .

Suuret katsojamäärät

Kanava laajentaa ilmaisutapojaan koko ajan. Videoilla nähdään niin laulettuja kuin tanssittuja ja maalattuja kosketuksia. Syksylle suunnitellaan dialogimuotoisia videoita.

Toimintaa tullaan jatkamaan niin kauan, kun joku joutuu olemaan eristyksissä. Koronankohottamille oli viime viikolla kertynyt kaikkiaan 112 000 katsojaa.

– Se on runoille aika paljon ja tuntuu hienolta. Olemme jo tähän mennessä vuosikatsojamäärässä Suomen seitsemänneksi suurin teatteri, Auvinen ihmettelee.

– Someteatteri on ollut tärkeä henkireikä meille kaikille. Työryhmän viesteistä välittyy huojennus ja helpotus siitä, että taidetta on päästy tekemään. Se on vähän kuin saisi lisää happea.