Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ei ole vähentänyt innokkuutta osallistua rippileireihin – Konfirmaatioiden vierasmääriä rajoitetaan

Hallituksen uusien linjauksien myötä kesän rippileirit voidaan järjestää alkuperäisten aikataulujen mukaisesti.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan rippikoulut alkavat kesäkuun alussa. Niihin osallistuu 450 nuorta. Seurakunta järjestää 13 leiririppikoulua Syöksynsuussa ja Lomalahdessa, kaksi kaupunkirippikoulua sekä vaellusrippikoulun Saariselällä. – Hiippakunta järjesti seurakunnille tilaisuuden, jossa saimme tietoa keskussairaalan kanssa konsultoineelta lääkäriltä ja infektiohoitajalta. Selkeä viesti oli, että kesäkuun alku on meidän alueellamme turvallisin aika aloittaa, kun tartuntamäärät ovat pieniä, rippikoulutyöstä vastaava kappalainen Juha Harmaala kertoo.

Ei vierailupäiviä

Rippikouluun ei tule osallistua, jos olo on flunssainen. Leiriläisiä suositellaan pidättäytymään kontakteista ennen leiriä.

– Rippikoululaisten turvallisuus on aina ollut meille tärkeä ja panostamme siihen. Asiantuntijoiden suosituksesta rippileiriläiset yöpyvät leirillä. Leireillä ei myöskään järjestetä vierailupäiviä, Harmaala sanoo.

Konfirmaatiot pidetään sinä sunnuntaina, jolloin leiri päättyy. Rippileireillä tilaisuus järjestetään leirikeskuksessa ja kaupunkirippikouluissa Poltinahon seurakuntatalossa. Rippikoululaiset jaetaan pienempiin ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle on oma konfirmaatiotilaisuutensa saman päivän aikana ja vanhemmat voivat osallistua tilaisuuteen.

Iltaohjelma teltassa

Hattulassakin leirit pidetään normaalissa aikataulussa kiinnittäen erityistä huomiota turvaväleihin ja hygieniaan. Leireillä ei voi vierailla eikä niiltä poistuta kuin aivan pakollisessa tapauksessa. – Tömäjärven leirikeskuksen opetustilat ovat ahtaat, joten leirin nuoret jaetaan kahteen ryhmään ja oppitunteja sekä ruokailuja porrastetaan, Hattulan rippikoulutyöstä vastaava seurakuntapastori Aleksi Riikonen kertoo.

– Mahdollisuuksien mukaan toimitaan paljon ulkona. Leirikeskukseen on hankittu iso teltta iltaohjelmaa ja hartauksia varten.

Vähän peruutuksia

Koronatilanne ei ole saanut nuoria juurikaan perumaan osallistumistaan kesän rippileireille Hattulassa.

– Osallistujamäärä on hyvin normaalin kaltainen. Muutamat ovat olleet huolestuneita, mikä on totta kai ymmärrettävää, mutta mitään joukkopakoa ei leirien kohdalla ole ollut.

Konfirmaatiopäivänä kumpikin opetusryhmä jaetaan Hattulassa kahteen osaan, joten konfirmaatiomessu on neljässä osassa ja tavanomaista lyhyempänä. Konfirmaatiokuvaa ei oteta koko leiristä, mutta koostettu kuva neljästä pienryhmästä on mahdollista saada. Jokaista nuorta kohti kirkossa voi olla viisi vierasta. Kirkossa noudatetaan turvavälejä ja ehtoollisella erityisesti käsihygieniaa.

Konfirmaatio striimataan

Janakkalan seurakunta järjestää kesän aikana neljä rippileiriä Rantalahden leirikeskuksessa Pyhän Laurin kirkon läheisyydessä. Lisäksi yksi leiri on heinäkuussa Högsåran saaressa Kemiössä.

Ensisijaisena vaihtoehtona leireille on päivärippikoulu Tarinmaan koululla 16–23. heinäkuuta. – Suurimmat muutokset rippileireillä koskevat hygieniasuositusten noudattamista ja konfirmaatiovieraiden määrän rajoittamista, seurakuntapastori Petra Niemi kertoo.

– Konfirmaatiota koskeviin ohjeistuksiin on tullut uutta tietoa, että kirkkoon voisi ottaa 500 henkeä, jos noudatetaan turvavälejä. Janakkalassa tämä tarkoittaisi noin 300 henkilöä. Määrä varmistuu myöhemmin.

Janakkalassa konfirmaatiot suoratoistetaan verkon suljetussa ryhmässä, jotta niitä voi etänä seurata.

Leiri on kokemus

Pandemia ei ole vaikuttanut janakkalalaisnuorten innokkuuteen osallistua seurakunnan rippileireille.

– Yllättävää kyllä, meidän 170 nuoren joukossa oli vain yksi peruminen, Niemi sanoo.

– Niin nuoret kuin seurakunnan työntekijätkin ovat olleet iloisia siitä, että rippikoulut voidaan järjestää normaaliin tapaan. Mikään etäopiskelu ei voi korvata sitä elämystä, jonka leiri antaa.