Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mökkivuokraus on tämän kesän juttu – Lomia vietetään Suomessa ja mökki varataan läheltä

Poikkeustilanne näyttäisi satavan kotimaan matkailun laariin.

Könnölän matkailutilalla Kalvolassa kesän mökkivaraustilanne alkaa nyt näyttää ihan samalta kuin ennenkin. – Heinäkuu alkaa olla koko lailla täynnä. Ihme kyllä jo toukokuussa varauksia on ollut poikkeuksellisen paljon jopa viikollakin. Ihmiset ovat ehkä siirrelleet lomiaan, yrittäjä Pirkko Könnölä arvelee.

Könnölä uskoo, että edessä on mökkivuokrien osalta vähintäänkin normaali kesä. Koronatilanne voi vaikuttaa myös syksyyn ja talveen, jos ihmiset eivät uskaltaudu ulkomaille lomailemaan..

– Juhlatilathan meillä sitten vastaavasti ovat olleet täysin tyhjinä maaliskuun jälkeen. Samoin 10 hengen huvilaamme ei ole vuokrattu, kun isoja porukoita ei ole ollenkaan liikkeellä.

Puhelimet kuumina

Evon Luonnon matkailuyrittäjällä Kaj Järvisellä on vuokramökkejä Lopella, Evolla ja Aulangolla.

– Heti rajoitusten poistuttua puhelimet alkoivat piristä. Keväällä tuli iso määrä peruutuksia, mutta nyt niitä on pystytty paikkaamaan. Eivät ne tätä vuotta pelasta, mutta kyllä tästä selvitään, Järvinen sanoo.

Evon Luonnon vuokramökkien viikonloput ovat tämän kesän osalta täynnä ja viikoillakin on paljon varauksia.

– Yritysasiakkaat lähtevät liikkeelle pienemmillä porukoilla. Eniten tässä huolettaa se, palaavatko firmat entiseen tapaan, vai onko tämä tilanne uusi normaali.

Perhekohtainen ratkaisu

Lomarengas on maan vanhin vuokramökkien ja loma-asuntojen välittäjä, jolla on pelkästään Hämeenlinnan alueella viitisenkymmentä kohdetta. – Touko-kesäkuun osalta ollaan hieman jäljessä, mutta loppukesä näyttää varausten suhteen jo viime vuoden kaltaiselta. On osattu odottaakin, että rajojen pysyessä kiinni kotimaan matkailu tulee olemaan saamapuolella, liiketoimintajohtaja Juha Purhonen kertoo.

Kanta-Hämeessä heinä-elokuun sesonkiajan viikot alkavat olla täynnä, vaikka vapaitakin kohteita on vielä jäljellä. Lopullista tilannetta on kuitenkin vaikea ennustaa. Purhosta mietityttää muun muassa se, kuinka ulkomaalaisten tekemien varausten kanssa käy.

– Jos pandemiasta tulee toinen aalto, niin pelikettä menee täysin uusiksi.

Suomalaisten liikkuminen kesälomilla on perhekohtainen ratkaisu.

– Jotkut saattavat olla niin varovaisia, että pitävät tämän vuoden kokonaan taukoa matkailusta, Purhonen pohtii.

– Sen huomaa selvästi, että lähialueen matkailu on lisääntynyt. Pohjoisen ihmiset varaavat nyt loma-asuntonsa pohjoisesta ja etelässä toimitaan samaan tyyliin.

Elokuu täysin auki

Moni muu matkailutoimija Kanta-Hämeessä odottaa alkavaa kesää suuren epätietoisuuden vallitessa ja moni on kääntänyt katseensa jo kesään 2021.

Tällä erää heinäkuun loppuun asti voimassa olevat kokoontumisrajoitukset johtivat suoraan lukuisten tapahtumien perumiseen. Kesäteatteriin tai festivaaleille ei tänä kesänä pääse. Elokuun tilanteesta ei kukaan osaa sanoa vielä mitään. Kantolan tapahtumapuistoon elokuuksi suunnitellun suuren antiikki- ja keräilytapahtuma Kama secondhandin järjestäjä Torsti Nieminen ExpoNovasta ei tiedä, mitä odottaa tältä kesältä.

– Toivoa täytyy pitää yllä, mutta kyllähän tämä pahalta näyttää. Meillä olisi kyllä hyvä varaustilanne ja tapahtuman valmistelua jatketaan taustalla hallituksen seuraavia linjauksia odotellessa.

Kantolan tapahtumapuiston kaikki alkukesän tapahtumat on peruttu. Elokuulle on tehty varaus myös mm. Linna Cruisingille. – Toivotaan, että tapahtumia voisi silloin järjestää, mutta sen pitää olla turvallista kaikille, tapahtuma-asiantuntija Juuso Nieminen Linnan Kehitys oy:stä sanoo.

Naivistit avaavat

Iittalan vanhalla puukoululla on ripustettu kesänäyttelyä kuin minä tahansa keväänä.

Naivistien suositun näyttelyn avajaiset on koronatilanteen takia siirretty kesäkuulle, mutta muuten järjestäjät uskovat edessä olevan hyvän näyttelykesän. – Peruminen ei ole käynyt edes mielessä, Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen kertoo.