Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Aulangolla roskakorit tulvivat ja jätteet leviävät pitkin maastoa – Mistä roskaongelma johtuu?

Aulangon roskakorit ovat tulvineet, kun väkeä on ollut runsaasti liikkeellä ja alueen työntekijät minimissä.

Roskien määrästä on tullut Aulangolla ongelma. Etenkin viikonloppuina, jolloin alueella liikkuu paljon väkeä, levähdyspaikkojen roska-astiat ovat täyttyneet ja jätteet ovat levinneet pitkin maastoa. – Viime viikon maanantaina Aulangolta kerättiin kymmenkunta säkillistä jätettä pelkästään yhden viikonlopun jäljiltä, Sisä-Suomen Puistoalueen kenttäpäällikkö Arto Pummila kertoo.

Metsähallitus vastaa Aulangon luonnonsuojelualueesta ja samalla myös sen siisteydestä. Normaalisti Aulangolla on perjantaisin töissä kahdeksan vankia Ojoisten vankilasta. Kesäisin kaksi vankia työskentelee alueella kokopäiväisesti.

– Nyt on hankala tilanne, kun koronan takia vangit eivät ole töissä ja porukkaa liikkuu Aulangolla tavanomaista enemmän. Tällä hetkellä alueesta huolehtii vain yksi henkilö, jolle kuuluu kaikki työt raivauksista lähtien.

Lisää roskakoreja tulossa

Tilanteeseen on jo reagoitu. Puistomestari Anne Halla-aho tilasi lisää roskakoreja jo kuun vaihteessa.

– Roskisten pitäisi saapua näinä päivinä. Lisäämme roska-astioita vähän joka puolelle, ehkä eniten Joutsenlammelle ja Metsälammelle, Pummila kertoo.

Lisäksi alueelle tuodaan myös 15 pöytäpenkkiä lisää, kun vankiyhteistyö pääsee taas alkamaan.

– Pari pöytää on jo viety, mutta ne ovat niin painavia, että niihin tarvitaan enemmän kantajia. Pyrimme viemään niitä niihin paikkoihin, joissa ihmiset eniten liikkuvat.

Retkeilyn pelisäännöt hukassa

Roskaamisongelma on sama kaikissa Sisä-Suomen puistoalueen hoidossa olevissa kohteissa.

Puistoalueen kohteissa kävi viime vuonna yhteensä 1,2 miljoona asiakasta. Koko puistoalueella työskentelee noin parikymmentä henkeä, joista vakituisia on 12. Lisäksi vankityövoimaa on käytettävissä 24 henkeä.

– Nyt näitä vankeja ei ole, ja monessa kohteessa on jo huhtikuussa ollut sellaisia käyttöasteita, joita normaalisti on vasta heinäkuussa.

Mukana on paljon uusia retkeilijöitä, jotka eivät tiedä pelisääntöjä.

– Lähimatkailu on koronatilanteen takia lisääntynyt ja ihmisillä on enemmän evästä mukana. Luvaton tulenteko ja roskaaminen ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti muuallakin.

Pummila muistuttaa, että se pitäisi jaksaa kantaa takaisinkin, minkä mukanaan on kantanut.

– Jos roskikset ovat täynnä, ei niihin kannata enää mitään lisätä, koska varikset ja supikoirat vain levittävät sitten roskat maastoon.