Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harri "Hii" Savolainen jäi koiran kanssa jumiin Aurinkorannikolle -"Sellaisia masentuneita ja apaattisia päiviä on tullut vain muutamia"

Ravintoloitsija Harri Savolainen on saanut kokea korona-ajan ankarat rajoitukset Fuengirolassa.

Musiikkiesitysten ja teatterin ääniteknikkona sekä muun muassa Linna Cruisingin puuhamiehenä tunnettu Harri “Hii” Savolainen on kolmen vuoden ajan pyörittänyt kausiluontoisesti ravintolaa Fuengirolassa.

Pandemia on koetellut kovalla kädellä Espanjaa. Maahan julistettiin 14. maaliskuuta ulkonaliikkumiskielto ja ainoastaan käynnit ruokakaupassa, apteekissa ja lääkärissä olivat sallittuja.

– Omaa oloani helpotti puolitoistavuotias Moana-koirani, jota sain käydä ulkoiluttamassa 50 metrin säteellä kodistani, Savolainen kertoo.

Virkavalta tiukkana

Savolainen asuu Torremuellessa, seitsemän kilometrin päässä Fuengirolasta. Ulkonaliikkumiskieltoa valvottiin tiukasti, kaduilla oli jatkuvasti poliiseja ja joskus armeijan autoja.

– Kun vein koiraa ulos, minulla tuli aina olla passi itselleni ja koiralle sekä todistus siitä, missä asun. Kaupungissa asioidessa kaiken mahdollisen piti olla paperilla.

Toukokuun alussa ulkonaliikkumiskieltoa höllennettiin sen verran, että yli 14-vuotiaat saavat ulkoilla kilometrin säteellä kodistaan aamulla kello 6-10 tai illalla kello 20-23.

Myös lapsille ja vanhuksille on annettu omat aikansa. Yleisissä tiloissa on käytettävä maskia. Sääntöjen rikkomisesta annettava minimirangaistus on 600 euroa.

– Virkavalta on täällä tosi herkkää sakottamaan. Suomessa poliisien kanssa pystyy keskustelemaan, mutta täällä heidän kanssaan ei kannata väitellä, Savolainen tuumaa.

Sekavaa tiedottamista

Kuusi viikkoa jatkunut liikkumiskielto tyhjensi kadut. Toukokuussa väkeä on alkanut kerääntyä sinne tänne, eikä turvavälejä tahdota aina muistaa.

– Tiedonvälitys koronatilanteesta on sekavaa. Ihmisillä ei ole kuvaa sairastuneiden määrästä. Jossain sanottiin, että Fuengirolassa olisi ollut 79 koronatapausta. Mitä enemmän somea seuraa, sitä enemmän musta tuntuu -tietoa on liikkeellä, Savolainen sanoo.

Espanjassa pahimmat korona-alueet ovat olleet Madridissa ja Kataloniassa. Aurinkorannikon sairaalatilanteesta Savolaisella ei ole tietoa, mutta omat kokemukset terveydenhuollosta ovat hyviä.

– Sain jonkun ihottuman, jota kuvattiin koronavirustiedotteissa yhdeksi mahdollisista oireista. Soitin paikalliseen sairaalaan ja lääkäri tuli tunnin kuluttua kotikäynnille. Kortisonilla siitä selvittiin.

Poliittista peliä?

Savolainen perusti kolme vuotta sitten Fuengirolaan ravintolansa His Stars Barin, jossa on kulttuuritarjontaa elävästä musiikista teatteriin ja stand upiin.

Keikoilla on piipahtanut tunnettuja suomalaisia artisteja. Yleisön joukossa on paljon suomalaisia, mutta ravintolan meno kelpaa myös paikallisille ja briteille.

– Kaljanmyynti on täällä samanlaista kuin missä tahansa, mutta erottua pitää, kun kaupungissa on 1500 ravintolaa, Savolainen toteaa.

Sääntö-Suomesta puhutaan paljon, mutta Espanjassakin byrokratiaa riittää. Virkakoneiston pyörät pyörivät hitaasti.

– Jos perustaa baarin, niin heti kun anomus singahtaa virastoon, voi alkaa myymään kaljaa. Puolentoista vuoden päästä tulee sitten paperi, joka antaa luvan ravintolan avaamiseen.

Tällä hetkellä Espanjan ravintolat voivat pitää puolet terasseistaan auki kaikkialla muualla paitsi juuri Malagan provinssissa, johon Fuengirolakin kuuluu.

– Päätöstä on täällä arvosteltu paljon. Sitä pidetään vasemmistohallituksen poliittisena pelinä, kun Malagan hallinto on oikeistolainen.

Autolla läpi Euroopan

Rajoitusten aikana ihmiskontaktit ovat jääneet vähiin. Savolainen huutelee parvekkeelta naapureilleen ja kavereiden kanssa on vietetty etänä illanistujaisia.

Yhteys Suomessa olevaan vaimoon ja perheeseen onneksi onnistuu videopuheluiden avulla.

– Olen ollut aika positiivisella mielellä. Sellaisia masentuneita ja apaattisia päiviä on tullut vain muutamia. Olen pysynyt kasassa, mutta kohta alkaa hirvittää, jos tilanne ei lähde aukeamaan.

Muutama päivä haastattelun jälkeen Savolainen kertoi Facebookissa lähteneensä kotimatkalle Suomeen ajamalla henkilöautolla Euroopan läpi.