Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: Koira pissaa sisälle – Onko kyseessä pissahätä vai hätäpissa?

Meillä on vähän kääpiösnautseria muistuttava pikku koira Teukka. Siltä tulee joskus pissat sisälle, esimerkiksi jos tyttäreni lapset ovat meillä yötä tai on muuta vähän “erikoista.” Se ikään kuin merkkaa reviiriään. Pissaa myös silloin kun ollaan isännän kanssa poissa ja Teukka jää yksin kotiin. Onko se eroahdistusta? Olemme eläkeläisiä, joten Teukka joutuu harvoin olemaan yksin.

Eroahdistusta potevalla koiralla on tyypillisesti monenlaista oirehtimista: omistajan tehdessä lähtöä se hermostuu, vapisee ja niin edelleen. Se on jatkuvasti hyvin kiinni omissa ihmisissään ja yksin jäädessään tekee kaikenlaisia tuhoja, haukkuu tai ulvoo tai käyttäytyy muuten hysteerisesti. Pelkkä sisäpissailu on siihen nähden vielä vaatimatonta.

Toki stressihormonit vilkastuttavat aineenvaihduntaa – toisin sanoen jos yksin jäänyt koira hermoilee, sitä alkaa helposti pissattaa. Kannattaa varmistaa, ettei kyse ole ihan konkreettisesta pissahädästä. Jos yksinolo venyy yli 6–8 tunnin, koira voi pissiä totisessa hädässä. Pienillä koirilla on vilkas aineenvaihdunta ja pieni rakko. Myös vielä nuoret tai jo vanhat koirat tarvitsevat usein tiheitä pissityksiä.

Aina olisi syytä varmistaa, ettei kyseessä ole mikään terveydellinen vaiva, esim. virtsatietulehdus tai munuaisvaivoja. Tällöin koiran pidätyskyky tietysti heikkenee.

Pissailu voi olla merkkailua, mihin viittaa tapa suihkia kotiin silloin, kun tekeillä on jotakin poikkeavaa, kuten vaikkapa lastenlasten vierailut. Merkkailu ei ole niinkään protesti eikä mustasukkaisuutta, kuten yleensä ajatellaan, vaan eräänlaista asioiden varmistelua. Koira on hämillään oudosta asetelmasta ja laittelee ympäristöön omia haisujaan; näin se viestittää tulokkaille, että “tämä on minun kotini.” (Kissoilla tällaiset “henkisesti vahvistavat” sisäpissailut ovat hyvin yleisiä.)

Jos koira pissaa vakiopaikkoihin, ne puhdistetaan huolellisesti, jonka jälkeen niihin kannattaa suihkauttaa apteekista saatavaa D.A.P -suihketta. Siinä on koiraa rauhoittavaa feromonia. “Turvallinen haju” on näin hoidettu, eikä koira tunne tarvetta lisätä enää omaa pissaansa. Koiranne on ilmeisesti hiukan stressialtis, joten jos mahdollista, erikoiset tapahtumat olisi hyvä järjestää jotenkin vaiheittain, vähän kerrassaan totutellen.