Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähin verotoimisto palvelee Tampereella ja Järvenpäässä – Puhelinpalvelusta saa apua

Kaupunkiuutisten lukijaa on tyrmistyttänyt verotoimiston tapa toimia. Korona sulki Hämeenlinnan verotoimiston ovet toistaiseksi, vaikka on kiivain aika verotoimiston palveluille.

Miksi Hämeenlinnan verotoimisto ei ole auki, koska asiakkaita voisi ottaa sisään vain rajallisen määrän, viestintäassistentti Satu Mastola?

– Kaikki verotoimistot eivät ole kiinni. Tampereella ja Järvenpäässä verotoimistot palvelevat maanantaista perjantaihin kello 9–12. Olemme siis pyrkineet siihen, että osa verotoimistoista on rajoitetusti auki.

Kun esitäytetyt veroilmoitukset tulivat koteihin, niissä ei ollut mitään mainintaa siitä, että verotoimistoja on kiinni. Miksi?

– Siinä vaiheessa, kun papereita on ajettu, ei koronasta ollut vielä tietoa.

Kaikki verovelvolliset eivät pysty asioimaan omaverossa ja tulostamaan lisää lomakkeita. Kuinka heidän tulisi nyt toimia?

– Jos ei voi asioida verkossa omaveron kautta, voi lomakkeita tilata puhelimitse. Puhelimessa voi hoitaa monia veroasioita. Verkossa voi ottaa yhteyttä myös chatin kautta.

Miksi esitäytetyn veroilmoituksen mukana ei tule lomakkeita, joita moni verovelvollinen kuitenkin tarvitsee. Edellisestä ilmoituksesta näkisi, mitä lomakkeita asiakas yleensä tarvitsee?

– Pyrimme vähentämään paperipostia. Lomakkeita olisi niin valtavat määrät. Toisekseen aukotonta systeemiä ei ole siihen, että voisimme ajaa tarpeelliset lomakkeet tiettyihin kuoriin. Sen vuoksi meillä on oma puhelinpalvelu lomakkeille, että ihmiset, jotka eivät voi kotona tulostaa lomakkeita, saisivat ne tilattu itselleen puhelinpalvelun kautta. Pitää myös muistaa se, että kolmasosa joutuu täyttämään esitäytettyä veroilmoitusta, joista 70–80 prosenttia tekee sen omaverossa.

Onko teille tullut kansalaisilta valituksia siitä, että suurin osa verotoimistoista on toistaiseksi suljettu?

– Ei ole juurikaan tullut. Avoinna olevissa verotoimistoissakin on asioitu melko vähän eikä ruuhkia ole juurikaan syntynyt.

Voiko veroilmoituksen edelleen käydä pudottamassa verotoimiston postiluukkuun?

– Paljon nopeampi tapa on lähettää veroilmoitus Postin kautta. Kaikki veroilmoitukset digitoidaan, eikä niille tehdä mitään paikallisessa verotoimistossa ennen digitointia.

Lomakkeita voi tilata numerosta 029497030, neuvontaa saa numerosta 029497002.Veroilmoituksia jätetään porrastaen 5.5.,12.5. ja 19.5. Viimeinen palautuspäivä selviää henkilökohtaisesta veroilmoituksesta.