Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloyhtiön kokouksia on siirretty kesälle – Tulossa oleva lakimuutos lykkää määräaikaa pidemmälle

Kiinteistöliitto on viime viikkojen aikana saanut vastata eniten kysymyksiin siitä, kuinka taloyhtiöiden yhtiökokouksia voidaan kokoontumisrajoitusten aikana pitää. – Tähän ei ole yhtä oikeata vastausta. Pienemmässä yhtiössä ihmiset voivat helposti kokoontua vaikka pihalle sopivan välimatkan päähän toisistaan ja huudella siinä käsiteltävät asiat, Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt sanoo.

– Etäyhteyksiä suositellaan, mutta se ei ole välttämättä kaikille mahdollista. Mitä isommasta yksiköstä on kyse, sitä vaikeammaksi homma menee. Kaikilla osakkailla kuitenkin pitää olla mahdollisuus osallistua.

Kokouksia siirretään

Yhtiökokous, jossa käsitellään ainoastaan sääntömääräiset asiat, voidaan käytännössä pitää pienemmälläkin porukalla. Aivan eri asia on, jos kokouksen asialistassa on vaikkapa taloteknisiä saneerauksia, joista päättäminen saattaisi mennä äänestykseen.

– Tällaisessa tilanteessa on ehkä pakko siirtää yhtiökokousta tuonnemmaksi. Kokous on lain puitteissa pidettävä kesäkuun loppuun mennessä, mutta juuri tällä hetkellä on valmisteilla lakimuutos, joka antaisi mahdollisuuden määräajan pidentämiseen.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen on kokoonnuttava tarvittaessa. Hallinnon hoidon edellyttämät välttämättömät päätökset on tehtävä hallituksessa koronaviruksen leviämisestä riippumatta. Kukin hallitus voi päättää omat työskentelytapansa, käyttää se sitten etäyhteyttä, sähköpostia tai puhelinta.

Ilmoita, jos sairastut

Suurimmat haasteet ovat taloyhtiöissä, joissa on runsaasti riskiryhmään kuuluvia, ikääntyneitä asukkaita.

– Näissä taloissa joudutaan miettimään, pitääkö sauna tai pyykkitupa panna säppiin. On myös mietittävä miten toimitaan, jos huoltomiehen täytyy käydä jonkun asunnossa, Renfeldt neuvoo.

Kenelläkään ei ole velvollisuutta ilmoittaa taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle sairastumisestaan. Niin kannattaa kuitenkin ehdottomasti tehdä, jotta voidaan varautua tilanteeseen, jossa sairastuneen asuntoon täytyy jostain syystä päästä.

Pelastuslaki velvoittaa laatimaan pelastussuunnitelman asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Taloyhtiön hallituksen kannattaa huolehtia pelastussuunnitelman päivittämisestä kattamaan erilaisiin epidemioihin liittyvät varautumistoimet.

– Yleiset suuntaviivat tulevat kotitalouksille ja koko valtakunnalle annetuista ohjeistuksista. Hallitus ja isännöitsijä voivat yhdessä päättää, lisätäänkö esimerkiksi porrashuoneiden siivouksia, joissa desinfioidaan ovenkahvoja, kaiteita ja hissien nappeja.

Rajoituksia noudatetaan

Uusi tilanne tuli taloyhtiöiden eteen nopeasti. Aurinkokatu 1:ssä ensimmäinen toimenpide oli laittaa ilmoitustaululle yleiset ohjeistukset ja hallituksen jäsenten puhelinnumerot, joihin saa soittaa naapuriapua tai neuvoja kaivatessaan.

– Kaikki on sujunut toistaiseksi ihan kiitettävästi ja asukkaat ovat ottaneet rajoitukset tosissaan. Mitään ongelmia ei ole ilmaantunut, taloyhtiön puheenjohtaja Kristian Röberg kertoo.

– Meillä oli tarkoitus pitää yhtiökokous, mutta nyt se viedään kesäkuun 11:lle päivälle. Katsotaan, kuinka käy.

Talon asukkailla on kaikilla oma sauna. Pyykkitupaa on käyttänyt vain muutama henkilö, joten sitä ei ole toistaiseksi suljettu. Rakennuksessa on myös kerhotila, mutta sitä ei ole rajoitusten tultua varannut kukaan.

Kuinka käy kesällä?

Talossa on paljon iäkästä väkeä ja Röbergin mukaan ihmiset ymmärtävät tilanteen hyvin. Lisäksi kiinteistöhuolto on omatoimisesti lisännyt siivousta ja yhteisten tilojen desinfiointia.

Taloyhtiön puheenjohtajaa mietityttää kevään eteneminen. Hän arvelee, että pitkään sisätiloissa pysyneet ihmiset lähtevät jossain vaiheessa liikkeelle ja sairastumisen riskit lisääntyvät.

– Kun joka tuutista tulee suru-uutisia koko ajan, niin masennus alkaa tarttua. Meillä on ollut hyvin yhteisöllinen taloyhtiö, jossa on tehty monenlaisia asioita yhdessä. Toivottavasti voimme mahdollisimman pian palata entiseen.

Tietoa ja neuvoja taloyhtiöille sivulta kiinteistoliitto.fi/korona.