Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona potkaisee museot verkkoon – Hämeenlinnan museoissa valmistellaan kiireen vilkkaa yleisölle virtuaalisisältöjä

Millaista verkkosisältöä Hämeenlinnan museoissa on tarjolla?

Kaupunginmuseon henkilökunta kääri hihat, kun koronatilanne sulki museot.

Kaupunginmuseo tarjoaa verkkosivuillaan ja some-kanavissaan tukun videoita ja tehtäväpaketteja, joista voi nauttia vaikka kotisohvalla. Tulossa on myös podcasteja. – Nämä videot ovat vastaus koronatilanteeseen, ne on tehty nimenomaan tätä poikkeustilannetta varten. Käytännössä aloimme ideoida näitä heti, kun tieto museoiden sulkemisesta tuli, Hämeenlinnan kaupunginmuseon amanuenssi Antti Krapu kertoo.

Pääsiäisaskartelua verkossa

Ensimmäisenä museo julkaisi lyhyen esittelyn ja askarteluvideoita Palanderin talon pääsiäisnäyttelystä sekä videoita Kunnes kuolema erottaa -näyttelyn teemoista.

– Palanderin talon pääsiäistapahtuma tehdään somen kautta. Juuri nyt työn alla on tehtäväpaketteja pääsiäiseen liittyen. Meidän on tarkoitus julkaista myös podcasteja, joissa museopalvelun henkilökunnan jäsenet kertovat päivästään. Osa näistä on vielä idea-asteella ja osa on jo julkaistu.

Pikainen aikataulu madalsi tekemisen kynnystä.

– Sisältö on mietittyä, mutta tuotanto on tehty meidän omilla laitteillamme, jotta saimme sen nopeasti ulos. Osa on meidän itse tekemää ja kuvaamaa, osaan saimme apua kaupungin viestintäyksiköltä. YouTubessakin on paljon itse tehtyä sisältöä, josta osa on tosi laadukasta.

Uutta sisältöä tulossa

Krapu kertoo, että kaupungin koko kulttuuripuoli tuottaa nyt laajasti verkkosisältöä. Museo Skogsterin materiaali on myös vapaasti käytettävissä esimerkiksi koulujen etäopetuksessa.

– Tavoitteena on julkaista some-kanavien kautta uutta materiaalia vähintään kerran viikossa, ja kaikki löytyy myös nettisivuiltamme.

Myös museon muista kohteista on tarkoitus tehdä materiaalia verkkoon.

– Meillä on alustavia suunnitelmia, että teemme esimerkiksi virtuaaliset opastukset kaikista kaupunginmuseon kohteista.

Viikoittaista verkkosisältöä tarjotaan ainakin toukokuun puolivälin tienoille. Museo Skogsterin Museokeskiviikot siirtyvät syyskauteen ja kevään osalta luennot on peruttu. Jos kiinniolo jatkuu, voi näyttelyihin tulla aikataulumuutoksia.

– Mitä verkkosisältöön tulee, emme ole vielä henkilökunnan kanssa yhteisesti miettineet, mutta tästä varmasti kertyy osaamista ja kokemusta. Miksei sitä voisi hyödyntää normaalioloissakin jatkossa.

Taidemuseon kevät uusiksi

Hämeenlinnan taidemuseo joutui poikkeustilanteessa viemään loppukevään tapahtumat verkkoon pikavauhtia. – Nyt suljetun Anni Rapinojan näyttelyn Lasten lauantait ja Kulttuuripolun sisällöt oli jo suunniteltu. Ne piti tehdä uudestaan verkkonäkökulmasta, museonjohtaja Jenny Valli kertoo.

Viime torstaina museo julkaisi ensimmäisen videokierroksen koronavirustilanteen vuoksi suljetusta Anni Rapinojan näyttelystä YouTube-kanavallaan. Sen lisäksi yleisölle on tarjolla lyhyitä video-opastuksia ja päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

– Viime viikosta alkaen esittelemme teemoittain Annin näyttelyä some-kanavillamme. Tällä viikolla aiheena on Luonnon garderobi -teos ja ensi viikolla yhteistyö, Valli kertoo. Teosesittelyitä on luvassa myös 17.4. senioripäivänä museon some-kanavissa. Seuraava Lasten lauantai 25.4. ja filosofi Johannes Ojansuun suunniteltu erikoisopastus ovat myös valmisteilla verkkoon.

– Ojansuun kierros on jo kuvattu museolla, mutta katsomme, koska saamme sen julkaistua. Kaikki toimii nyt poikkeusoloissa ja kädestä suuhun. Kansainväliseen museopäivään 18.5. ja museoviikkoon luomme verkkosisältöä koordinoidusti muun muassa kaupunginmuseon ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Taidemuseon piti avata maaliskuun lopussa kaksi uutta kokoelmanäyttelyä.

– Nyt ne avataan todennäköisesti verkossa ennen kuin yleisö pääsee museoon katsomaan niitä, sillä näyttelyt ovat viittä vaille valmiit, ja odottelemme valtioneuvoston päätöstä, jatkuuko 13.5. asti määrätty rajoitus.

Linnan aseista videokooste

Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluva Hämeen linna on nyt suljettuna. Kansallismuseo julkisti juuri viime perjantaina YouTube-kanavallaan videosarjan linnan Asehuoneen keskiaikaisista aseista. Tulossa on myös uutta sisältöä linnaan liittyen. – Digi- ja virtuaalisisältöjä linnasta ja muista Suomen kansallismuseon kohteista kootaan parhaillaan yhteen. Meille on tänä poikkeusaikana tärkeää palvella yleisöjä, myös kotisohvilla ja etäopiskelussaan. Meillä on muun muassa kuvattuna materiaalia Hämeen linnan tapahtumista, niiden saattamista julkaisukuntoon tutkitaan. Viihtymisen, oppimisen ja kokoelmiimme tutustumisen sisältöjä tullaan julkaisemaan pian, viestintäsuunnittelija Sanna Paakkanen Suomen kansallismuseosta kertoo. Kevääksi suunniteltu belgialaisen nykytaiteilijan Nick Ervingin näyttely siirtyy vuodella. Taiteilijasta on museon nettisivuilla videohaastattelu.

Militaria odottaa oikeaa hetkeä

Museo Militaria työstää parhaillaan uutta videota ja kuvaa verkkoon nimenomaan poikkeusajan takia. – Meillä on muutenkin ollut ajatus julkaista materiaalia Menetys ja muisto -näyttelystä, mutta koska näyttelyiden sisällöt ovat aika raskaita, emme ole vielä lähteneet julkaisemaan mitään, vaan olemme odotelleet sopivaa hetkeä näissä poikkeusoloissa, museonjohtaja Miia-Leena Tiili kertoo.

Museo uudisti äskettäin verkkosivustonsa. Tällä hetkellä sivustolla on esitelty kattavasti kuvilla ja tekstillä perusnäyttelyn helmiä.

– Videosisällön julkaisun kanava ja ajankohta ovat vielä mietinnässä, mutta kevään aikana uutta materiaalia on tulossa.