Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka ja vessapaperi eivät lopu kaupoista – Hyvällä kotivaralla pärjää monta päivää

Viime viikon ostoryntäys tyhjensi kaupat, mutta vain hetkeksi.

Koronaviruksen pelko ja hallituksen sitä koskevat linjaukset saivat kansalaiset liikkeelle viime viikon lopulla. Ihmiset hamstrasivat elintarvikkeita pahan päivän varalle ja ruokakauppojen hyllyt tyhjenivät pikavauhtia.

Jo lauantaina tilanne oli esimerkiksi Hämeenlinnan Prismassa tuotteiden saatavuuden kannalta taas lähellä normaalia.

Prismajohtaja Minna Hovila-Myllylä, tuliko myyntipiikki puun takaa?

– Kyllä se hieman meidät yllätti. Toki olimme varautuneet ja aloittaneet tankkaukset, mutta ihan noin suuriin määriin ei tavaraliikenteemme pystynyt vastaamaan.

Mitä ihmiset eniten ostivat?

– Säilykkeitä, makaronia, UHT-maitoa, näkkileipää sekä wc- ja talouspapereita. Tuoretuotteiden puolella kovin menekki oli jauhelihalla ja juureksilla.

Onko tällä hetkellä taas kaikkea saatavilla?

– Joitakin yksittäisiä tavaranpuutteita saattaa vielä olla, mutta saamme joka päivä täydennystä.

Millainen ponnistus ostoryntäys oli henkilökunnalle?

– Paineensietokykyä tarvittiin, sillä emmehän me pysty itseämme monistamaan ja kassajonot kasvoivat kovalla vauhdilla. Halusimme kuitenkin pitää kiinni siitä, että palvelemme yhden asiakkaan kerrallaan ja laadukkaasti.

– Asiakkaat selvästi ymmärsivät tämän ja suhtautuivat hyvin rauhallisesti. Yhteistyössä asiakkaiden kanssa tällaiset poikkeustilanteet sujuvat varmasti hyvin jatkossakin.

Miltä lähitulevaisuus näyttää?

– Uskon, että ihmisille ruokaa riittää, vaikka toimittajille voi joitain katkoksia tulla. Hallituksen viestihän kansalaisille oli, että Suomesta ei ruoka lopu.

– Kaikkia toimipisteitä tankataan edelleen ja meillä on loistava tilanne siinä mielessä, että osuuskaupan myymälät voivat tukea toisiaan.

Verkkokauppa räjähti

Loppuviikko oli aivan poikkeuksellinen myös Hämeensaaren Citymarketissa, josta voi tilata ostoksensa kotiinkuljetuksella netin kautta.

Kauppias Eemeli Aaltonen, kuinka ostoryntäys näkyi verkkokaupassa?

– Se räjähti. Edellinen ennätys oli viime vuoden juhannukselta ja tilausten määrä oli kolminkertainen siihen verrattuna. Perjantain menekki oli joulumyyntiäkin kovempi. Niitä tilauksia sitten samoilla käsipareilla tehtiin, soiteltiin asiakkaille ja toivottiin ymmärrystä viivästysten suhteen. Ja sitä saatiinkin.

Kasvaako verkkokaupan osuus vielä lisää?

– Hallituksen maanantaisen tiedotustilaisuuden jälkeen olen varma, että tämä tilanne vaikuttaa verkkokauppaan Hämeensaaren Citymarketissa. Teemme edelleen kaikkemme, että kaikki toimii niin kuin on toiminutkin.

– Olemme lisänneet verkkokauppaan kapasiteettia ja käsipareja. Myymälämme palvelee täysin normaalisti ja pidämme hygieniatason korkealla.