Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: Onko kani jyrsijä vai jänis?

Kaverini väitti, ettei kani olekaan jyrsijä, onko näin? Mitkä sitten ovat kanin sukulaisia?

Kaverisi on oikeassa, kani ei kuulu jyrsijöiden (tieteellinen nimi Rodentia), vaan jäniseläinten (Lagomorpha) lahkoon. Kanit ja muut jäniseläimet kyllä kovasti muistuttavat jyrsijöitä – molemmillahan on jyhkeät etuhampaat, jotka kasvavat jatkuvasti. Omana erikoisuutenaan jäniseläimillä on vielä yläleuan etuhampaiden takana toinen, pieni ja kiilamainen hammaspari.

Aikoinaan jäniseläimiä pidettiin jyrsijöinä, mutta vuonna 1912 – siis sata vuotta sitten – eläintieteilijät erottivat ne omaan lahkoonsa. Yksi merkittävä eroavaisuus oli juuri tuo jänisten ylimääräinen hammaspari.

Jäniseläimiä on kaksi heimoa, jänikset ja piiskujänikset eli pikat. Jänisten keskuudesta erotetaan puolestaan kaksi ryhmää, jänikset ja kaniinit. Meillä Suomessa tuttuja lajeja ovat rusakko ja metsäjänis, molemmat jänisten eli Lepus-suvun edustajia – sekä sitten lemmikkinä tuttu kaniini, joka on pääkaupunkiseudulla nyt myös villiintynyt ja lisääntyy täyttä päätä. Kaniineille on tyypillistä laajojen pesäkoloverkostojen kaivaminen, jolloin ne usein elävät pienissä yhdyskunnissa. Kaniinit myös mieluusti pakenevat saalistajiaan pesäkolojensa turviin, kun taas jänikset luottavat lähinnä koipiensa nopeuteen.

Kaniinien poikaset syntyvät avuttomina, sokeina ja karvattomina, sen sijaan jänisten poikaset ovat jo syntyessään varsin valmiin näköisiä. Jäniksenpojat eivät vietäkään aikaansa lämpimässä pesässä kuten kanit, vaan kyyhöttävät itsekseen jossakin aluskasvillisuuden suojassa.

Jänisten suvussa on yli 40 lajia, ja niitä elää mitä moninaimmissa ympäristöissä: tundralla ja aavikoilla, metsissä ja savanneilla, vuoristossa ja meren rannoilla. Useimmilla on tuuhea turkki – myös häntää ja jalkoja peittää tuuhea karva. Takajalat ovat vahvat, korvat suuret ja liikkuvat ja näkökenttä laaja – halutulle saaliseläimelle tarpeellisia ominaisuuksia.

Pikat ovat sitten suomalaisille tuntemattomampia jäniseläimiä. Niitä elää Pohjois-Amerikasa ja Aasiassa, usein vuoristoissa ja kallioisilla alueilla, mutta myös niityillä ja aroilla. Olemukseltaan ne muistuttavat enemmänkin marsua tai myyrää kuin jänistä.