Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naivismi on villiä, vapaata ja värikästä – Iittalan kesänäyttelyssä 50 taiteilijaa

Naivismi syntyi 1800-luvun lopulla vastareaktiona teollistumiselle ja kaupungistumiselle. Tuolloin Paul Gaugain matkasi Tahitille löytääkseen aitoa luonnontilaisuutta. – Naivistit tekevät tämänkin näppärämmin. Henri Rousseau meni luonnontieteelliseen museoon ja maalasi siellä viidakkoaiheita. Hän ei ikinä käynyt viidakossa” kertoo Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn kuraattori Hannu Castrén .

Castrénin mukaan naivismi ei ole taidetyyli siinä missä ekspressionismi tai impressionismi. Naivismia ei voi pakottaa yhteen tiettyyn muottiin, sillä se koostuu useista erilaisista tyyleistä – jokaisella taiteilijalla on omansa.

– Ensi kesän teema määrittelee naivismia erittäin hyvin. Naivismi on villiä, vapaata ja värikästä, Castrén luonnehtii.

Naivismitaiteilijat ovat sekä itseoppineita että taidekouluja käyneitä taiteilijoita. Heidän ikäjakaumansa vaihtelee, mutta usein naivistinen tekeminen löytyy kun elämän perusasiat on keski-ikäisenä suoritettu eli alkaa vapaus velvoitteista.

– Iäkkäin aloittaja lienee edelleenkin 76-vuotiaana ensimmäisen taulunsa maalannut. Naivistit ovat siis usein villejä ja vapaita eläkeläisiä, jotka tekevät mitä tahtovat.

Taiteilijoita eri puolilta Suomea

Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä on tänä kesänä 50 naivistitaiteilijaa eri puolilta Suomea. Kaikki heidän teoksensa ovat tätä näyttelyä varten maalattuja. Uusia taiteilijoita on seitsemän, heistä yksi tekee paluun vuoden tauon jälkeen. Yksi uusista on kouvolalainen Merja Hämäläinen , joka tuo näyttelyyn akryylimaalauksia. Hän kertoo tehneensä aiemmin lyijykynällä muun muassa muotokuvia.

– Minusta maisemat ja asetelmat ovat maailman tylsimpiä aiheita. Muutama vuosi sitten löytyi oma tapa maalata, ja nyt voin maalata ihan mitä haluan. Ja se on ihan mielettömän hauskaa, hän sanoo. Arja Jäppinen Jyväskylästä kertoo, että on vuosia tehnyt paperiveistoksia. Hän on toiminut parikymmentä vuotta Suomen nukketaiteilijoiden näyttelyvastaavana. Hän kuuluu niihin taiteilijoihin, joka ei ole tunnistanut naivistia itsessään.

– Töissäni on aina huumori mukana. Ehkä siksi minulle on usein sanottu, että tarjoa töitäsi naivistinäyttelyyn. Tänne aion tuoda tanssija-aiheisia veistoksia, Jäppinen kertoo.

Ensikertalaisia ja palaajia

Yksi kiinnostavimmista taiteilijoista näyttelyssä on myöskin ensikertalainen, brasilialaissyntyinen Luciana Mariano , joka maalaa akryyliväreillä. Hän kertoo maalanneensa aina, mutta tuhonneensa omat työnsä 38-vuotiaaksi asti.

– Perheessäni kaikki maalasivat, en pitänyt omia töitäni taiteena tai säilyttämisen arvoisena. Äitinikin korosti sitä, että kunnon ammatti täytyy hankkia, Luciana muistelee. Paluun näyttelyyn tekee helsinkiläinen Sonja Lehto . Hän kuuluu niihin naivisteihin, joille vapaus koitti kun lapset kasvoivat isoksi.

– Päästä tulee vähän kaikenlaisia aiheita, Lehto sanoo.

– Nyt on vapaus tehdä mitä itse haluaa.

Naivistit Iittalassa, Villi, vapaa ja värikäs -kesänäyttely 16.5.–23.8. joka päivä klo 10–19 Iittalan vanhassa puukoulussa.