Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luetaan yhdessä -ryhmä on ensikosketus suomen kieleen – Maahanmuuttajanaisten opastajiksi kaivataan lisää vapaaehtoisia

Ihan tavallinen kauppareissu tai bussimatka voi olla kielitaidottomalle vaikea asia. Ensimmäinen maahanmuuttajanaisille suunnattu Luetaan yhdessä -ryhmä perustettiin vuonna 2004 Vantaan Myyrmäessä.

Vuosien saatossa Luetaan yhdessä on kasvanut valtakunnalliseksi verkostoksi. Hämeenlinnassa toiminta aloitettiin vuonna 2011 ja kokoontumiset ovat Kumppanuustalossa.

Isojen perheiden äitejä

Vain naisille tarkoitetuissa ryhmissä on oppilaita muun muassa Somaliasta, Afganistanista, Irakista, Syyriasta, Thaimaasta, Kongosta ja Filippiineiltä. Vetäjinä on suomalaisia vapaaehtoisia, joista monet ovat eläkeläisnaisia. – Oppilaamme ovat usein pienistä kylistä kotoisin olevia äitejä, joilla ei ole mahdollisuutta opiskella muualla, Eija Liljamaa sanoo.

– Kiintiöpakolaiset ovat täällä isojen perheiden kanssa ja kielten oppiminen nopeuttaa yhteiskuntaan sopeutumista. On upeata nähdä, kuinka hyvin he huolehtivat perheistään ja kuinka motivoituneita ja eteenpäin pyrkiviä heidän lapsensa ovat.

Palkitsevia kokemuksia

Ryhmissä käsitellään arkeen liittyviä aiheita ja tilanteita. Yhteisen opetustuokion jälkeen jakaannutaan pienryhmiin, joissa opetellaan lukemista, kirjaimia tai ääntämistä. – Oppilaita on niin paljon, että toivoisimme saavamme ryhmiin uusia opettajia tuomaan virkeyttä ja tuoreita näkemyksiä. Minkäänlaista opettajataustaa ei vapaaehtoisilla tarvitse olla, Mervi Punto kannustaa.

Luetaan yhdessä -ryhmä on monille maahanmuuttajanaisille ensikosketus suomen kieleen. Vapaaehtoisille heidän auttamisensa on palkitsevaa, – Keskinäinen vuorovaikutus tuo molemminpuolista virkistystä elämään. On upeata seurata ihmisten edistymistä ja se innostaa valtavasti, Hilppa Siukola sanoo.

Yki-testi tähtäimessä

Afganistanista vuonna 2006 Suomeen tullut Maliha Husseini on käynyt oppitunneilla jo pitkään.

– Käyn täällä kaksi kertaa viikossa. Ryhmä on oikein hyvä ja olen oppinut paljon, vaikka suomi on vaikea kieli. Ymmärrän ehkä enemmän kuin itse puhun, mutta ryhmän ansiosta elämä on paljon helpompaa, Husseini kiittelee. Ryhmän edistyneimpiä on somalialainen Sadia Mohammed .

– Olen ollut ammatilliseen koulutukseen valmentavassa Valma-koulutuksessa, Mohammed kertoo.

Maaliskuussa hän menee yleiseen kielitutkintoon eli yki-testiin, jonka suorittajalla on mahdollisuus saada Suomen kansalaisuus.

– Uskon ja toivon, että testi menee hyvin.

Vain naisille tarkoitetut Luetaan yhdessä -ryhmät kokoontuvat Kumppanuustalossa maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 10-12. Iltaryhmä on parillisten viikkojen maanantaisin kello 18-20. Vapaaehtoisesta opetustyöstä kiinnostuneet voivat tulla paikalle tai ottaa yhteyttä sähköposteihin meevipunto@gmail.com ja ulla.linjama@gmail.com.