Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kimmo Sillankorvan ristikot menevät kuin kuumille kiville – Mikä on sanasepon salaisuus?

Digitaalisen ajan murros on hiljalleen hävittämässä monia perinteisiä kulttuurin muotoja, mutta sanaristikot pitävät edelleen pintansa. Kynää ja paperiin painettua ruudukkoa ei toistaiseksi ole osattu korvata nettiversiolla, eikä sellaista ole näkyvissäkään. – Ristikot ovat mukavaa päänvaivaa ja lehti kulkee helposti mukana minne tahansa. Visailut ja kisailut ovat aina olleet Suomessa valtavan suosittuja, koska ne ovat hauskoja ja ratkaisujen keksimisestä tulee hyvä fiilis, Kimmo Sillankorva tuumaa.

Ristikoita ammatikseen laativa hämeenlinnalainen muistelee tehneensä ensimmäiset yritelmänsä 1980-luvulla pöytälaatikkoon.

– Olen ihan lapsesta saakka ollut innostunut kaikenlaisista pulmatehtävistä. Se on veressä, enkä sitä pysty selittämään.

Ajatukset kasassa

Sillankorvan ensimmäinen kaupallinen ristikko julkaistiin vuonna 1996 tamperelaisen kustannusyhtiö Semicin lehdessä, jota ei enää ole. Myöhemmin hänen kädenjälkeään on nähty ristikko- ja aikakauslehdissä, iltapäivälehdissä ja maakuntalehdissä, mutta myös eri alojen erikoisjulkaisuissa Tiede-lehdestä Soundiin ja Aku Ankkaan. Hämeen Sanomissa menossa on kolmas vuosi ja nyt Sillankorvan ristikoita on myös Kaupunkiuutisissa.

– Olen tehnyt hirveän suuren työn tämän jutun eteen ja olen ahkera. Sana “vapaapäivä” on minulle munkkilatinaa, Sillankorva kertoo.

Työ on yksinäistä puurtamista. Sillankorva laatii ristikkonsa ensin ruutupaperille ja tietokoneen näytöllä on koko ajan auki Kielitoimiston sanakirja. Lopullisen ulkoasun hän toteuttaa vektorigrafiikkaohjelmalla.

– Ristikko pitää laatia yhdeltä istumalta valmiiksi. Taukoa ei voi pitää, sillä muuten ajatus karkaa.

Helppoa, muttei tylsää

Mikä sitten tekee Sillankorvasta alan menestyjän, jonka tuotantoa halutaan lehteen kuin lehteen?

– Varmaankin asiakasläheisyys. Hyvä ristikko on selkeä ja asiallinen kokonaisuus, josta löytyy myös huumoria, Sillankorva pohtii.

Hän kertoo myös viimeiseen saakka välttelevänsä fakkisanoja, ristikoihin aikojen saatossa pesiytyneitä kummallisuuksia, joiden tietämisestä ei ole kenellekään mitään hyötyä.

– Hyvä lähtökohta on, että ratkonta onnistuu ihan normaalilla yleistiedolla.

Suurin menekki on ristikoilla, joiden vaikeusastetta voidaan luokitella helpoksi.

– Se ei saa kuitenkaan tarkoittaa tylsyyttä. Oivaltava sanakokonaisuus tekee helpostakin ristikosta mukavan ratkottavan.

Paikallisuus puree

Ajankohtaisuus on ristikoissa erityisen tärkeää. Sanakudelmassa voi olla henkilöitä, jotka ovat tavalla tai toisella tapetilla juuri julkaisuhetkellä.

– Uudistuva kieli on kaltaiseni kylähullun sampo. Nuoria kuuntelemalla oppii koko ajan uusia sanoja.

Sillankorva räätälöi ristikoitaan tilaajan mukaan. Tiede-lehteen menevä julkaisu on sanastoltaan erilainen kuin vaikkapa terveysalan lehteen tarkoitettu sukulaisensa.

– Silläkin on merkitystä, missä päin maata lehteä luetaan. Ihmisistä on tosi mukavaa, jos esimerkiksi ristikon vihje on kirjoitettu paikkakunnan omalla murteella.

Päätyönään ristikoita laativia ihmisiä on Suomessa joitakin kymmeniä. Oikotietä onneen ei ole.

– Kun on ahkera ja keskittyy tosissaan, niin kyllä kunnian kukko laulaa, Sillankorva uskoo.

Reipasta rokkia

Musiikki on kulkenut vahvana sivujuonteena Sillankorvan elämässä nuoresta lähtien.

Tuorein bändiviritys on puolitoista vuotta sitten kasattu Donny & The Spitfires, jossa hän laulaa ja soittaa bassoa. Settilistalla on 1950–1970-lukujen rautalankaa ja vanhaa rokkia reippaalla tempolla ja särmikkäillä soundeilla.

Kimmo Sillankorva kehuu yhtyeen muita soittajia taitureiksi. – Sain viekkaudella houkuteltua mukaan Lasse Suurkarin sekä Massive Issue -yhtyeen Antti Mäkisen ja Olli Lintumäen . Olemme keikkailleet vähän ja soittaneet open stage -jameissa.

– Musiikki on täydellistä vastapainoa leipätyölle. En malta odottaa, että pääsen taas jätkien kanssa treenaamaan. Kun kytketään päälle Marshall-vahvistin, niin se piuhan kihahdus hivelee sielua.