Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnosta: Mustarastaalla kalenterit sekaisin

En yleensä jaksa taivastella myöhäistä kevättä, kylmää kesää tai lämmintä syksyä. Jokaista säätyyppiä tulee vuorotellen ja joskus peräkkäin. Seuraavan otsikon edessä jouduin, myönnettäköön, kohottamaan aavistuksen kulmakarvojani: ”Mustarastaalla pesäpoikaset tammikuussa”.

Toki kyse on erikoisen sään aiheuttamasta aikaisesta pesinnästä, mutta monet lintulajit aloittavat lisääntymistoimet jo keskellä talvea. Kun suvivirttä veisataan, ovat monen lintulajin lapsukaiset jo omilla teillään. Pettymään joutuu jos odottaa heinäkuun lomaa herätäkseen linnunlauluun, sillä useimmat lajit ovat jo vaienneet.

Lintujen kalenteri keskimäärin edistää suhteessa ihmisen mielessään luomaan aikatauluun. Hermoja repivin esimerkki löytyi elokuvasta, jonka nimeä en onneksi muista. Elokuun pimeitä iltoja kuvaaviin kohtauksiin tunnelmaa luomaan oli tehostearkistosta kaivettu satakielen alkukesäistä lemmenluritusta.

Ari Elovirta

Riihimäkeläinen kirjoittaja tarkkailee lintuja ja muuta luontoa, joskus pieni pilke silmäkulmassa.