Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jari Janssonin taiteen kantava teema juontaa lapsuuden kipeästä muistosta

Sattumalla on sormensa pelissä siinä, että raahelainen Jari Jansson pitää parhaillaan näyttelyä galleria Raami Daameissa Verkatehtaalla. – Olin täällä viime kesänä ostamassa kehystyspalvelua, kun Anu Halmeniemi sanoi, että on tässä galleriakin. Katsoin tilan ja ajattelin, että tähän sopisivat värikkäät työt. Näyttely lyötiin lukkoon heti, taiteilija kertoo.

Hämeenlinna on miehelle tuttu aiemmilta käynneiltä. – Olen ollut järjestämässä neljää viittä Aleksanteri Ahola-Valon näyttelyä omaan galleriaani ja noutanut Hämeenlinnasta hänen teoksiaan.

Samaa teemaa eri muodoissa

Janssonin Sadot, sarat -näyttelyssä on esillä 19 teosta. Maalauksissa toistuvat pelkistetyt, heinäseipäitä muistuttavat hahmot.

– Teema on lähtenyt ihan lapsuudesta. Olin eräässä perheessä kasvattilapsena ja jouduin tekemään peltotöitä pienestä pitäen. Samoilla pelloilla ahersivat myös naapurin nuoret ja heillä tuntui olevat hauskaa keskenään, mutta itse olin aina yksin. Sieltä se aihe tulee, näiltä heinäpelloilta.

Alun perin realistinen peltoaihe muuttui vuosien saatossa pelkistetymmäksi ja vaihtoi muotoaan.

– Kerran yksi teos oli väärinpäin ja siinä heinäseiväs näytti aivan ihmishahmolta, Jansson kertoo uuden idean synnystä.

Heinäseipäät muuttuivat hahmoiksi

Heinäseipäät eivät jättäneet Janssonia rauhaan.

– Aikuisena minulla oli koemielessä oma sarka, jossa oli seitsemän heinäseivästä. Seurasin sarkaa vuodenaikojen läpi ja lopuksi poltin sen. Halusin vain nähdä, mitä tapahtuu.

Jansson maalaa öljyväreillä, mutta kehystää teokset lasin alle. Maalauksissa heinäseiväs-hahmot voivat olla palaneita, väsyneitä tai vaikkapa hiiltyneitä – ja myös rakastuneita.

– En ole siihen pyrkinyt, mutta olen huomannut, että nämä sumuiset, utuiset maalaukseni rauhoittavat ihmisiä.

Hämeenlinnassa on esillä teoksia värikkäämmästä päästä.

– Minulla on ollut vuosien varrella monia erilaisia tyylejä ja oma jännittävä maailmansa niissä on ollut.

Jari Janssonin Sadot, sarat -näyttely galleria Raami Daameissa 1.2.–29.2.