Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joona Voutilainen: "Aina ei voi olla hyvä päivä, mutta silti on pystyttävä rutistamaan itsestään paras mahdollinen"

Hiukan haparoivan alkukauden jälkeen Joona Voutilaisesta on tullut luottoveskari, joka pystyy parhaimmillaan kannattelemaan koko joukkuetta.

Syyskuun alussa HPK:n maalivahdin Joona Voutilaisen ympärille leijui paljon kysymysmerkkejä. Ei leiju enää.

Miten sinusta tuli maalivahti?

– Tein valinnan ehkä tavallista myöhemmin, sillä pelasin juniorina 12-vuotiaaksi asti myös kentällä. Siinä vaiheessa alkoi tuntua siistiltä ajatus, että voisi auttaa joukkuetta isommassa roolissa.

Syksyllä astuit suomenmestaruuden voittaneen Emil Larmin saappaisiin. Tunsitko paineita?

– Vaikka Larmi pelasi hyvin, uusi kausi on aina uusi tarina. En kokenut tilannetta paineena, vaan mahdollisuutena. Tiesin, että minun pitää suoriutua hyvin, jos haluan ykkösmaalivahdin paikan.

Onnistuit marraskuun lopussa loistavasti kahdessa peräkkäisessä ottelussa Pelicansia vastaan. Oliko siinä jonkinlainen vedenjakaja?

– Muistan kyllä, että nuo pelit menivät hyvin. On kuitenkin vaikea sanoa yksittäistä hetkeä, joka olisi ollut käänteentekevä. Siinä vaiheessa oli tehty paljon töitä ja itseltä löytyi luottoa siihen, että peli paranee.

Millaista on pelata entistä joukkuettasi vastaan?

– Pelicans oli eka liigaseurani ja siellä on vanhoja tuttuja. Siitä tulee ylimääräistä buustia ja voitontahtoa. Hämeen herruudesta kamppaileminen tuo oman lisäkipinänsä, koska sen kautta on mahdollisuutta saada rahaa hyvään tarkoitukseen seuran omaan juniorityöhön.

Millainen merkitys maalivahtivalmentaja Juha Lehtolalla on ollut kehityksessäsi?

– Se on iso ja olen kiitollinen hänen panoksestaan. Olen saanut tekemiseen tasaisuutta ja kyky lukea peliä on parantunut. Oikeiden valintojen määrä eri tilanteissa on kasvanut liittyen vaikka siihen, liikunko jään kautta vai pysynkö pystyssä.

Kuvaile torjuntatyyliäsi?

– Olen modernin tyylin maalivahti. Minulla on paljon torjuntatapoja, joita pyrin hyödyntämään eri tilanteissa. Käytän myös revolution-metodia, jossa tolppaa käytetään tukena etukulmaa peitettäessä ja tarvittaessa myös antamaan vauhtia liikkeeseen.

Onko sinulla ollut esikuvia? – Ihan junnuna fanitin erityisesti Philadelphian Antero Niittymäkeä ja Montrealin Carey Pricea . Myöhemmin teini-iässä kuvaan tuli mukaan Nashvillen Pekka Rinne ja tällä hetkellä hänen kanssaan samassa seurassa pelaavan Juuse Saroksen tekeminen on hienoa katsottavaa.

Miten lataudut otteluihin?

– Ennen peliä panostan rentouteen ja oman kehon tuntemiseen. Minulla on omat alkulämpörutiinini. Kaukalossa pidän vaatimustasoani korkealla, koska vain hyvä tai erinomainen suoritus auttaa joukkuetta voittoon.

Onko mieltä vaikea hillitä, jos vastustaja saa “halvan” maalin?

– On tärkeää tuntea itsensä ja oppia käsittelemään tilanteita. Aina ei voi olla hyvä päivä, mutta silti on pystyttävä rutistamaan itsestään paras mahdollinen.

– Ei voi jäädä miettimään, miksi kiekko meni verkkoon. Sen opin jo juniorina. Joskus pelin jälkeen minulta saatetaan kysyä vaikkapa vastustajan toisesta maalista. Usein en muista sitä ja minun pitää katsoa tilanne videolta.

Mitä teet, kun et pelaa jääkiekkoa?

– Vietän vapaa-aikaani tyttöystävän kanssa. Käymme joskus kaupungilla syömässä tai leffassa. Kotona teen ruokaa, katson elokuvia ja pelaan pleikkaria. Vapaat menevät aika hyvin lepäillessä, en tykkää touhuta liikaa.