Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdeksän kuukautta Espanjassa riitti eläinlääkäri Serban Ursachille – "Pahempaa kuin Romaniassa"

Tuttu eläinlääkäri palasi Aurinkorannikolta takaisin Suomeen. “Mikään ei toiminut.”

Hämeenlinnassa pitkään vaikuttanut eläinlääkäri Serban Ursachi osti viime keväänä Fuengirolasta eläinklinikan aikomuksenaan viettää loppuelämänsä Espanjassa. Hän sulki klinikkansa Rengossa ja pani talon myyntiin.

Espanja osoittautui kuitenkin aivan toisenlaiseksi kuin Ursachi oli ajatellut. Hän muutti takaisin Suomeen joulukuussa, tasan yhdeksän kuukautta lähtönsä jälkeen.

– Espanja on yrittäjän painajainen. Jo heinäkuussa tein päätöksen palata. Ainoa hyvä asia siellä oli aurinko. Ajattelin, että kun olen kotoisin Romaniasta, olen nähnyt ja kokenut kaiken, mutta tämä ylitti senkin, eläinlääkäri kertoo.

Palkkataso ja kulut yllättivät

Ensimmäinen yllätys oli eläinlääkäreiden palkkataso.

– Espanjassa eläinlääkärit tienaavat saman verran kuin siivoojat tai tarjoilijat. Jotain on pielessä, jos eläinlääkärin hinnoista vielä tingitään ja valitetaan, kun taas tarjoilijalle annetaan tippiä.

Elinkustannukset ovat monissa asioissa Suomen tasoa – tai enemmän.

– Espanja ei todellakaan ole niin halpa kuin mainostetaan. Ainoastaan hedelmiä ja aurinkoa siellä saa halvalla, sähkö ja vesi taas ovat jopa kalliimpia kuin Suomessa.

Myös alan kilpailu on kovaa.

– Eläinlääkäriasemia on joka nurkan takana, ja klinikat kilpailevat hinnoilla.

Ammattitaidolle ei käyttöä

Fuengirolan klinikan asiakaskunta koostui lähinnä skandinaaveista, joista noin 70 prosenttia oli suomalaisia.

– Paikallisia oli asiakkaissa vain muutamia, sillä vaikka espanjalaiset ovat eläinrakkaita, eivät he halua sijoittaa eläinten terveyteen.

Suomessa Ursahchi tunnetaan kissojen hoitoon erikoistuneena eläinlääkärinä, mutta Espanjassa potilaat olivat pääasiassa koiria.

– Sen seitsemän kuukauden aikana, mitä ehdin työskennellä, tapausvalikoima oli varsin rajallinen. Kun olen yli 20 vuotta jatkuvasti kouluttautunut sekä kehittänyt osaamistani, oli turhauttavaa keskittyä vain rokotusten antamiseen ja korvatulehdusten hoitoon.

Asiakkaat olivat hintatietoisia ja kovia tinkimään. Kilpailevat klinikat tekivät toimenpiteitä hinnoilla, jotka eivät olleet edes kymmentä prosenttia Suomen vastaavista.

– Tuntui, että ammattitaitoni meni hukkaan eivätkä ihmiset olleet valmiiita maksamaan siitä.

Espanjalaisilla oma tapa toimia

Ursachin mielestä parasta Espanjassa oli aurinko, vaikka kesällä kuumuus vaatikin ilmastointia ja paahde tuhosi lyhyessä ajassa kaiken mahdollisen auton maalipinnasta lähtien.

– Pölyn määrä oli yllätys. Pöly tulee Saharasta asti ja piha ja sisätilat olivat jatkuvasti sitä täynnä.

Pahinta oli se, ettei mikään toiminut.

– Ammattimiesten työn laatu oli aina vain sinnepäin, se on espanjalainen tapa, eikä siitä voinut valittaa. Virastot olivat auki vain kahteen ja joka paikassa piti jonottaa. Siellä kaikki putkimiehestä asianajajaan halusivat maksun käteisellä eivätkä kirjoittaneet kuittia, ja kirjanpitokin hoidettiin vain vähän sinnepäin.

“Tämä ei ole minun juttuni”

Arjen realiteetit osoittautuivat ylivoimaisiksi.

– Ajatuksenani oli, että menee noin vuosi, että saan yrityksen kannattavaksi, mutta kun huomasin miten Espanjassa toimitaan, ajattelin, että tämä ei ole minun juttuni. Yrittäminen oli byrokratian takia painajainen.

Päätös paluusta sinetöityi, kun klinikan entinen työntekijä vaati Ursachilta aiheettomasti useiden tuhansien maksamattomia palkkasaatavia.

– Jos olisin tiennyt, miten tässä käy, olisin lähtenyt vain puoleksi vuodeksi lomalle. Mutta kokemus se tämäkin, ainakin opin espanjaa ja olen yhtä kokemusta rikkaampi.