Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosikkinäyttelijä: "Jälleen kerran meitä teatterintekijöitä ei kuultu" – Johanna Reilin pitää Kari-Pekka Toivosta riskivalintana taiteelliseksi johtajaksi

Kaupunkiuutisten ja Hämeenlinnan teatterikerhon suosikkinäyttelijäkisassa yleisö äänesti vuoden suosikkinäyttelijäksi Johanna Reilinin .

Tämän syksyn aikana Reilin on saanut paljon kehuja Gabriel, tule takaisin -näytelmän vanhimpana siskona ja Madaamien anoppina ja äitinä. Hänen on sanottu puhjenneen kukkaan näyttelijänä.

– Tässä iässä kaksi isoa tekstillistä kakkua on ollut kova juttu. Täytyy myöntää, että välillä savu nousi korvista.

Jostain syystä Reilin myös kokee, että Madaamit on ollut vaikein projekti koko hänen urallaan.

– En tiedä, mistä se johtuu. Vieläkään en ole saanut näytelmästä niskalenkkiä.

Vaikka Reilin on ollut kaupungissa yli 30 vuotta, ihmiset eivät kadulla tunnista näyttelijää, mutta kun hän aukaisee suunsa, ääni paljastaa.

– Olen ilmeisesti eri oloinen lauteilla kuin mitä olen itse.

Lavalla ajatus kirkkaana

Näyttelijänä Reilin haluaa kehittää itseään.

Uusi aluevaltaus ovat olleet kaksi hahmometodikurssia Virossa.

– Ei niissä ole ollut mitään uutta sinänsä, mutta kurssit ovat antaneet rohkaisua omaan tapaani toimia näyttelijänä.

Käytännössä se tarkoittaa, että hän uskaltaa mennä roolityössä entistä syvemmälle ja herkemmin.

– Tavoite on olla näyttämöllä täysin vapaa ja pidäkkeetön, kun pohjatyö ja ajatus on tehty valmiiksi. Ihanaa, kun vanha koira oppii uusia temppuja.

Jouko Turkan oppilas ei pelkää ketään

Reilin on keitetty kiehuvissa liemissä. Hän on Jouko Turkan oppilas ja tullut myös Turkan kynsistä suoraan Hämeenlinnan teatterin lavalle. Kiistellyn voimahahmon aikainen Teatterikorkeakoulu oli niin kova, ettei Reilin ole sen jälkeen pelännyt enää ketään. Teatterille valittiin taiteellinen johtaja joulukuussa. Ensi vuonna työssä aloittaa Kari-Pekka Toivonen . Taiteellisen johtajan paikkaa haki 32 teatterialan ammattilaista. Reilinin mukaan teatterin johto ja hallitus eivät kuunnelleet valintaa tehdessään henkilökuntaa.

– Tämä oli riskivalinta. Kari-Pekka Toivonen on julkisuudessa sanonut aloittavansa puhtaalta pöydältä. Se on kiinnostava termi.

Reilinin mukaan teatterilla on kärsitty pitkään luottamuspulasta. Lisäksi työhyvinvoinnin tulokset ovat olleet katastrofaalisia.

Kokenutta näyttelijää harmittaa myös se, että Teatteri Verstas on jatkossa Miniteatterin käytössä eikä Hämeenlinnan teatterin. Reilin mukaan se kaventaa ammattiteatterin mahdollisuuksia tehdä erilaisia tuotantoja, vaikka teatteri voikin lainata tilaa Miniteatterilta.

– Verstas on ollut meille laboratorio. Tämä tilanne olisi voitu välttää niin, että Miniteatteri olisi saanut meiltä harjoitussalin käyttöön ja me molemmat olisimme voineet käyttää Verstasta siihen, mihin se on tarkoitettu eli esityksiin.

Äänestys 9. kerran

Suosikkinäyttelijä-äänestys järjestettiin yhdeksännen kerran.

Suosikkinäyttelijää äänesti 119 lukijaa. Ääniä sai 14 näyttelijää, jotka ovat olleet mukana vuoden 2019 produktioissa.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvottiin viisi teatterilippupakettia.