Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Lakipalsta: Oletko varautunut riittävästi odottamattomaan tilanteeseen? – Asiaa edunvalvontavaltuutuksesta

Oletko miettinyt, mitä tapahtuu, jos sairastut äkillisesti tai sattuu tapaturma? Entä yrittäjä mietitkö, mitä tapahtuu yritystoiminnallesi tällaisessa tilanteessa? Onko pienen tai keskisuuren yrityksen toiminnan jatkuminen turvattu odottamattomassa tilanteessa?

Nämä ovat asioita, joita jokaisen olisi hyvä miettiä hyvissä ajoin ja terveenä. Nämä ajatukset on myös hyvä ilmaista kirjallisesti ja kertoa läheisille. Edunvalvontavaltuutus voidaan tehdä sellaisia tilanteita varten, kun et itse kykene syystä tai toisesta hoitamaan omia asioitasi.

Toimintakyvyn heikkeneminen

Tilanteessa, jossa et itse kykene sairauden tai toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi hoitamaan omia asioitasi, on hyvä miettiä: haluatko silloin, että lähiomainen tai tuttu henkilö vai maistraatin nimeämä edunvalvoja hoitaa asioitasi? Kumpi osaa ajaa sinun etujasi paremmin? Ovatko nämä asioita, joista haluat päättää itse nyt, kun vielä voit?

Edunvalvontavaltuutusta laadittaessa lakimies voi käydä kanssasi läpi henkilökohtaisesti ne asiat, joita haluat valtuutuksessa määrätä. Edunvalvontavaltuutus astuu voimaan vain, jos se on tarpeen asioidesi hoitamisen kannalta. Sitä voi myös muuttaa silloin, kun on vielä kykenevä.

Jääkö yrityksesi toiminta tyhjän päälle?

Mitä tapahtuu yritystoiminnalle, jos yrittäjä joutuu onnettomuuteen tai saa äkillisen sairaskohtauksen? Onko lähipiirissä ketään, jolla on yhtä hyvä tietotaito yrityksen toiminnasta kuin yrittäjällä itsellään? Tilanne voi myös olla sellainen, että yrittäjä kuntoutuu tapaturman jälkeen ja pystyisi jatkamaan yritystoimintaansa, mutta toiminta on toipumisaikana ehditty jo lopettaa.

Perheyrityksessä näissä tilanteissa toiminnan voivat hoitaa muut perheenjäsenet. Muissa tapauksissa olisi hyvä sopia toisen saman alan toimijan kanssa mahdollisesta avusta tällaisia tilanteita varten. Yrittäjän kannattaa hyvissä ajoin miettiä, kenellä on tarvittava tietotaito yritykseni katkeamattoman jatkumisen varmistamiseksi. Haluatko edes, että yritystoimintaa jatketaan vai tulisiko yritys myydä?

Edunvalvontavaltuutuksen puuttuminen lamaannuttaa pahimmassa tapauksessa yrityksen toiminnan. On tärkeää, että valtuutettu tuntee alan ja yrityksen toimintatavat.

Edunvalvontavaltuutuksen sisällöstä

Ennen valtuutuksen tekemistä kannattaa miettiä henkilöt, jotka haluaisit hoitamaan asioitasi, jos et itse kykene. Olisi hyvä nimetä yksi valtuutettu ja edes yksi varavaltuutettu. Heidän tehtävänsä voidaan määritellä esimerkiksi niin, että toinen hoitaa henkilökohtaisia asioitasi ja toinen yritystoimintaasi. Keskustele heidän kanssaan ja varmista, että he haluavat tarvittaessa ryhtyä toimeen. Erityisesti yrittäjän kannattaa miettiä, onko lähipiirissä henkilöä, joka pystyisi hoitamaan yritystoimintaan liittyvät asiat.

Valtuutuksessa voidaan esimerkiksi määrätä omaisuutta koskevista asioista ja siitä, kenellä on oikeus saada tietoa terveydentilasta ja omaisuuden käytöstä. Henkilö, joka on nimetty valtuutetuksi, voidaan myös velvoittaa antamaan tietoja muille lähiomaisille.

Valtuutuksessa voi siis melko vapaasti määritellä, miten asioita ja omaisuutta tulee hoitaa, jos valtuuttaja ei itse siihen kykene. Tietysti ensisijaisesti varallisuus käytetään valtuuttajan omaan elämiseen ja hyvinvointiin.