Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Kuiskaus kuuluu monesti huutoa paremmin

Joskus politiikassa ei tapahdu mitään. Asiat junnaavat, muutokset ovat hitaita ja tuntuu, että vesi seisoo. Joskus taas pato murtuu. Yksi ratkaisu seuraa toista, uusia asioita hyökyy esiin. Sanna Marinista tulee maailman nuorin pääministeri. Hänen tiensä politiikan huipulle on ollut harvinaisen nopea. Ja pääministeri hänestä tulee nyt sattuman seurauksena. Tulevaisuudessa olisi saattanut tulla ilman sattumaakin.

Sanna on syvän punainen ja havun vihreä. Arvot aidosti edellä kulkeva poliitikko. Häntä ei valita pääministeriksi helppona aikana. Eikä helppojen hallituskumppaneiden veturiksi.

Ilmastokriisi leijuu mustana pilvenä kaikkien maailman pääministereiden yllä. Kansainvälinen talous uhkaa työllisyyden vahvistumista ja työn muutos pakottaa etsimään uudenlaista turvaa ja joustavuutta. Eriarvoistuminen syvenee eikä siihen ole helppoja lääkkeitä. Mielenterveyden häiriöistä on tullut kansansairaus.

Juuri tällaisina isojen muutosten aikana on tärkeää, että arvot ohjaavat ratkaisujen etsimistä. Isot muutokset on osattava nivoa toisiinsa ja niiden ratkaisujen on oltava sosiaalisesti kestäviä. Lopputulemaa on myös uskallettava arvioida.

Marinista odotetaan sosialidemokratian kannatuksen pelastajaa. Minä odotan, että hän on yksi niistä, joka pelastaa Suomen uudistamalla poliittista kulttuuria. Sosialidemokratian kannatus tulee siinä sivussa.

”Kun me neljän vuoden päästä katsomme tätä hallituskautta taaksepäin, meidän on nähtävä ne teot, joita suomalaisille vaaleissa lupasimme ja jotka hallitusohjelmaan neuvottelimme. Aidosti maksuton toisen asteen koulutus joka ikiselle nuorelle. Kokopäiväinen varhaiskasvatusoikeus jokaiselle lapselle. Ilmastokestävä yhteiskunta, joka luo työtä ja hyvinvointia kaikkialle Suomeen. Yhteiskunta, jossa työntekijöiden oikeudet toteutuvat ja jossa työelämän laatua parannetaan. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, joka toteutetaan ihminen, eikä rakenteet edellä. Maa, jossa jokainen voi ikääntyä levollisin mielin ja ihmisarvoisella tavalla.”

Paljon lupasit pääministeriehdokaspuheessasi. Paljon sinulta odotetaan. Kunhan muistat lentokoneohjeen. Laita ensin happinaamari omille kasvoillesi ja auta sitten vasta muita matkustajia. Pidä huolta itsestäsi, että jaksat pääministerinä pitää huolta Suomesta. Tämä maa on meille rakas.