Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Kolumni: Arkuus päätöksenteossa on kuin pitkitetty hirsipuu

Turvallisuus on perustarve. Turvallisuuteen kuuluu, että tietää mitä on tapahtumassa ja miten voin vaikuttaa siihen. Kaupunkimme poukkoileva päätöksenteko ja keskeisten palvelutuottajien pitäminen pitkitetyssä hirsipuussa koettelee turvallisuuden tunnetta eikä ole kenenkään etu.

Pahimmassa tapauksessa hirsipuu kestää kymmeniä vuosia. Myllymäen koulu, Lammin lukio, Ojoisten terveysasema ja Sairion päiväkoti ovat jatkuvan lopettamisuhan alla, vaikka ne tuottavat juuri niitä välttämättömiä lähipalveluja, mitä varten kaupunki on olemassa. Tilanne on kohtuuton sekä palvelujen käyttäjille että niitä tuottavalle henkilökunnalle.

Erikoisen tilanteesta tekee, että kaikki nämä neljä ovat toimialansa huippuyksiköitä, niillä on pitkät perinteet ja asukkaat ovat niihin poikkeuksellisen tyytyväisiä. Luulisi meidän olevan valmiita luopumaan heikoimmista yksiköistä eikä kyseenalaistaa parhaiden tulevaisuutta.

Palveluverkkoselvitys -sanan kuuleminen saa minut voimaan pahoin. Selvitysten teettämisellä yritetään antaa kuva perusteellisuudesta ja niiden piilotavoitteena on hakea tuki palvelujen heikentämiselle. Erityisen tuhoisaa on saada perättäisistä selvityksistä keskenään ristiriitaiset tulokset. Sekä asukkaiden että päättäjien päät menevät vähemmästäkin pyörälle.

Arkuus päättää toriparkista pitää hirsipuussa niin keskustan kiinteistöjen omistajia kuin meitä suurta maksajien joukkoa. Rohkeuden puute päättää ja ikuiset lykkäämiset verhotaan keskustavisioon, jonka sisäisten sidonnaisuuksien väitetään olevan sellaista korkeampaa tiedettä, mihin ei asukkaiden ymmärrys riitä. Joskus pitää uskaltaa päättää selkeiden kyllä tai ei -vaihtoehtojen välillä. Aina on joku, jota päätös ei miellytä.

Olen vakuuttunut, että kaupungissa syntyneet tai täällä vuosikymmeniä asuneet ovat parhaita asiantuntijoita ja tietävät, miten kaupunkia kannattaa kehittää. Moni meistä on katsellut maailmaa avoimin silmin myös kotikylämme ulkopuolella ja nähnyt, mikä toimii ja mikä ei. On outoa, ettei kanta-asukkaiden ääni kuulu ja annamme ulkopuolisten kertoa, miten asiat tulee hoitaa.

Miksi päättäjät eivät luota kokemuksiinsa? Ennen vaaleja monella on tuntuma arkeen, mutta kun valtuustosalin ovi aukeaa, tuntuma katoaa. Päättäjät kipuilevat omien tuntemustensa ja konsulttien, virkamiesten sekä oman ryhmän tahtotilan välillä. Unohtuu, että tieto on ihan lähellä. Luota päättäjä itseesi; siihen mitä olet asukkaana itse kokenut, nähnyt ja kuullut!

Ymmärrän päättäjän vaikeudet. On monia ristivetoja ja niistä yksi on talous. Ilman vahvaa taloutta ei meillä ole tulevaisuutta. Vahvan talouden tavoittelu vaatii joskus kirpaisevan kipeitä päätöksiä. Tiukkaa taloudenpitoa vaativa leimataan virheellisesti kehityksen jarruksi, vaikka kaikki tietävät, että leväperäinen taloudenhoito on tuhon tie.

Yksittäiselle päättäjälle suosittelen vaalilupausten ryhdikästä toteuttamista. Pidä huolta vahvuuksistamme ja hyväksi koetuista palvelumalleista! Vaadi selvityksiä harvakseen ja luota paikalliseen kokemukseen. Kuuntele sisäistä ääntäsi ja ellet sitä kuule, niin kysy naapurilta. Näin toimien voit kohdata itsesi ja kannattajasi pystypäin etkä aseta pitkitettyyn hirsipuuhun niitä, ketkä eivät sinne kuulu.