Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysy lemmikeistä: Mikä avuksi, jos koiralla on liikaa virtaa?

Koirani on 5 ja puolivuotias ja virtaa riittää. Onhan se parhaassa iässä ja ehkä rauhoittuu vuosien myötä, mutta välillä tuntuu, että onko se joku ADHD-tapaus. Se jaksaa riekkua ja hyppiä ja koheltaa vaikka kuinka sen kanssa lenkkeilisi. Illallakaan ei oikein lepää, vaan kulkee perässä ja tuijottaa odottaen että taas mennään. Olisiko hyvä sulkea se välillä toiseen huoneeseen yksin niin että se saisi rauhoittua ja levätä?

Nuoret ja keski-ikäisetkin koirat ovat melkoisen energisiä olentoja. Me ihmiset helposti aliarvioimme niiden liikunnan ja toiminnan tarvetta ja unohdamme sen tosiasian, että lenkkien välisenä aikana, kun itse puuhailemme kaikenlaista, koirille ei ole tarjolla mitään vastaavaa. Ne vain ovat ja lepäävät, korkeintaan seuraavat ympäristöään tai tarkkailevat omistajansa liikkeitä siinä toivossa, että tämä pian taas järjestää yhteistä ohjelmaa.

Reipas liikunta ei välttämättä riitä

Reippaat lenkit ja fyysinen liikunta ovat oleellinen osa koiran elämää, mutta sekään ei välttämättä riitä. Koiran pitäisi saada käyttää myös aivojaan, suorittaa tehtäviä, ratkaista ongelmia ja oppia uusia asioita, mikä kaikki vaatii henkisiä ponnisteluja ja keskittymistä. Kuten meille ihmisille, myös koirille oivallukset ja onnistumiset tarjoavat henkistä tyydytystä. On usein silmin nähtävää, miten tehtävää suorittavasta koirasta – kun se keksii jutun jujun – aivan piukahtaa iloa ja intoa.

Työ- ja palveluskoirat sekä metsästyskoirat on ikään kuin ohjelmoitu tiettyihin toimintamalleihin, joita niiden pitäisi päästä harjoittamaan. Jos niille ei sitä tai vastaavaa tarjota, turhautuminen puretaan koheltamiseen ja ongelmakäyttätymiseen. Esimerkiksi bordercollie on rotu, joka ehdottomasti vaatii työtä ja tehtäviä, mieluiten sille luontaista paimentamista.

Joskus virikkeitä voi olla liikaa

Joissakin tapauksissa koirien ylivilkkaus johtuu päinvastaisesta ongelmasta. Treenejä ja tehtäviä, menoa ja meininkiä onkin liikaa, niin ettei koira kykene enää rauhoittumaan. Myös perhe-elämä voi olla meluisaa tai muuten sosiaalisesti vilkasta. Usein omistaja myös tahattomasti vahvistaa rauhatonta käytöstä kiinnittämällä koiraan huomiota nimenomaan sen höseltäessä. (Kieltäminenkin voi olla riittävää huomiota; olisi paras olla reagoimatta mitenkään.) En suosittele koiran sulkemista yksinäisyyteen, vaan sen opettamista rauhoittumaan muuten. Rutiinit ja selkeä päiväjärjestys ovat yleensä eduksi. Silloin kun koira (kerrankin) rauhoittuu ja asettuu aloilleen, se palkitaan kiitoksin ja rapsutteluin.