Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lemmikkipalsta: Mistä johtuu kissan turkinputsauspinttymä? – Taustalla voi olla useita syitä

Meidän kissa alkoi nuolla turkkiaan ikään kuin ajanvietteeksi. Usein se alkaa illalla, silloin kun lepäillään olkkarissa ja katsotaan telkkaria. Käytiin eläinlääkärissä ja ei ole mitään sienijuttuja tai ihottumia tms. Lääkäri arveli kissan stressaavan jostain. Ei kyllä keksitä mikä olisi vialla. Kissamme on kyllä aika vilkas ja äänekäs, mutta on ollut sellainen aina. Onko nuoleskelu vain kissan hupia ja onko siitä jotain haittaa?

Jos iho-ongelmat on pois suljettu, kyse voi hyvinkin olla stressistä. Nuolemisesta ei ole sinänsä haittaa, mikäli se pysyy kohtuullisena, mutta kannattaa seurata, ettei kissa saa karvapalloja sisuksiinsa. Mikäli esiintyy ruoansulatusongelmia, oksentelua tai muuta sellaista, kissalle annetaan parafiiniöljyä.

Nuolemisesta voi joskus tulla suoranainen pakkomielle: karvapeite ja iho kärsivät, ja pahimmassa tapauksessa kissa alkaa repiä karvatukkoja itsestään. Ilmiön takana on eräänlainen itsensä huumaaminen. Vimmattu nuoleminen, nahan raappiutuminen ja karvojen nyhtäminen tuottavat kipua, mikä puolestaan hälyttää elimistön tuottamaan kipua lievittävää ja mielihyvän tunnetta antavaa endorfiinia. Näin kissa saa jonkinlaista nautintoa, vaikka samalla kuitenkin kärsii ja on stressaantunut.

Syitä voi olla monia

Usein on vaikea sanoa, mikä on tällaisen käytöshäiriön taustalla. Onko kissalla ehkä jotakin periytyvää alttiutta häiriöihin ja ovatko jotkut pentuajan huonot kokemukset vaikuttaneet sen mielenterveyteen? Tällaisiin syihin on vaikea enää vaikuttaa, mutta vika voi olla myös nykyisessä ympäristössä. Kannattaa siis miettiä, onko kotona jotakin, mikä hermostuttaa kissaa? Onko viime aikoina tapahtunut muutoksia esimerkiksi perhesuhteissa?

Sisäkissoilla yleinen ongelma on ikävystyminen. Itsensä nuoleminen voi todellakin olla kissan kehittelemää hupia, mutta parempi olisi, jos sille keksisi mielekkäämpää puuhaa. Kissan olisi hyvä päästä leikkimään saalistusleikkejä ja ikään kuin “pyydystämään” oma ruokansa. Jos kaikki on aina valmista eikä koti tarjoa kissamaista menoa, uhkana on turhautuminen ja siitä aiheutuvat lieveilmiöt. Paras virike tylsistyneelle kissalle on toinen kissakaveri, jonka kanssa se voi reuhata ja joka tuo uutta jännitettä elämään. Jos kissanne on vilkas ja äänekäs, sillä riittää energiaa, jota pitäisi saada purkaa.