Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

Risto Autio joutui yllättäen lavalle – Näytelmässä on koira haudattuna

Hämyteatterin uutuus on farssi painavista asioista.

Vilkasliikkeinen mummeli, hoitokodissa asuva Elsa Kervinen lähtee viettämään jo kypsään ikään ehtineiden lastensa kanssa syyspäivää omaan kotitaloonsa. Pienestä perhejuhlasta kehkeytyy melkoinen hässäkkä. Hämyteatterin syksyn kantaesitys Onni on Risto Aution käsikirjoittama ja ohjaama komedia, jonka ensi-ilta on keskiviikkona 13. marraskuuta Taidekasarmilla.

– Ryhmä pyysi minua ohjaajaksi vuosi sitten talvella. Porukka on tehnyt lähinnä improa ja halusin opetusmielessä kirjoittaa heille näytelmän, jossa jokaisella on monologi ja tiukkaa dialogia, Autio kertoo.

Omaiset hoitajina

Autio määrittelee esityksen tyylilajin farssiksi, vaikka näytelmässä kosketellaan myös vakavia, ajankohtaisia aiheita, kuten sote-uudistusta ja omaishoitajuutta.

– Nykypäivän Suomessa 90 prosenttia omaishoitajista ei pääse omaishoidon tuen piiriin. Näytelmässä pohditaan, kuinka ihmiset sellaisessa rumbassa oikein jaksavat. Kyllähän omaiset hoitavat, jos rakastavat. Mutta entäpä jos eivät rakastakaan?

Tapahtumien keskiössä on perheen rakkaan koiran hautaus, joka sujuu kaikkea muuta kuin odotetulla tavalla. Soppaa käy hämmentämässä myös yltiösosiaalinen naapuri.

Yllättävä käänne

Nykyään harvemmin näyttämöllä nähty Autio tekee itsekin roolin näytelmässä, josta on marraskuussa seitsemän esitystä.

– Jouduin paikkaushommin, kun yksi näyttelijöistä joutui jäämään pois. Edellinen kerta taisi olla Äänekosken kesäteatterissa 2014, hän muistelee.

– On pakko tunnustaa, että ihan mukavalta ja kutkuttavalta tuntuu.

Hämyteatterin Onni-komedia 13.11.–30.11. Taidekasarmin teatterissa (Miehistönkatu 5).