Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Telkkarista tuttu Janne Antin kertoo, mikä erottaa Hauhon koirahoitolan muista

Jannen Pienten Koirien Hoitolassa koirat saavat olla laumassa ja täysin vapaina ympäri vuorokauden.

– Hoitola on poikkeuksellinen Suomessa. Erona muihin, meillä koirat eivät mene häkkiin tai huoneisiin yöksi, vaan ovat myös silloin vapaina sisätiloissa. Nukkua ne saavat missä haluavat, niin kuin kotonansakin, hoitolaa pitävä Janne Antin kertoo.

Antin muutti koirahoitolansa Hauholle Tammelan Letkulta marraskuussa.

– Koiranomistajat tykästyivät tähän hoitomuotoon ja hoitolan suosio lähti räjähdysmäisesti kasvamaan. Kun asiakkaita tuli lisää, talo kävi liian pieneksi. Etsin viime kesästä saakka lähistöltä uutta tilaa, mutta sellaista ei löytynyt. Viimein Hauholta löytyi sopiva remontoitu talo valtatien varrelta puolen hehtaarin tontilla. Kaupat lyötiin lukkoon lokakuun lopussa.

Asiakkaat pääkaupunkiseudulta

Pääosa asiakkaista on Espoosta ja Helsingistä. Ennen muuttoa Antin kartoitti, kuinka moni heistä oli valmis tulemaan Hauholle asti ja peräti 98 prosenttia oli valmis tuomaan koiransa myös uuteen paikkaan.

– Yhtäkään peruutusta ei ole tullut ja varauksia on jo. Joulu on jo täynnä, sekä ensi vuoden juhannus, ja vaikuttaa siltä, että kysyntä edelleen kasvaa.

Hoitokoirien ohella Antinilla on neljä omaa koiraa, joista ensimmäinen, Minni, on nyt 3-vuotias. Lisäksi laumaan kuuluvat Muru, Molly ja Maya.

– Sanoin, että toista koiraa en hanki – nyt niitä on jo neljä. Tänne otan maksimissaan kymmenen hoitokoiraa kerrallaan, kun aikaisempaan paikkaan mahtui kuusi.

Kaikki lähti rescuekoirista

Idean koirahoitolasta Antin sai Unkarissa, jossa hän työskenteli tv-juontajana kolmen vuoden ajan.

– Olin yksinäinen ja asuin maassa, jossa en viihtynyt. Halusin koiran seuraksi. Olin jossakin ohjelmassa nähnyt maltankoiran ja aloin etsiä sellaista.

Sopivaa koiraa etsiessään Antin kiinnostui rescuekoirien tilanteesta.

– Facebook-ryhmästä luin, että joku oli antamassa pois puolitoistavuotiasta yorkshirenterrieriä. Hain sen ja ajattelin, että löydän sille uuden kodin. Koiraa oli pidetty pienissä tiloissa vailla virikkeitä ja aloin kouluttaa sitä. Tästä lähti koko rumba.

Antin halusi auttaa rescuekoiria ja perusti Unkarissa 2016 koirahoitolan, jonka tuotto meni rescuekorien hyväksi. Kun hän parin vuoden päästä palasi Suomeen, oli mielessä jo valmiina ajatus oman koirahoitolan perustamisesta.

– Minulla on kokemusta koirista lapsuudesta asti. Ajattelin, että tämä on minun juttuni. Katsoin kartalta, että Tammela on keskeisellä paikalla ja perustin sinne koirahoitolan lokakuussa 2018. Suomessa olen edelleen yhteistyössä muutaman rescuetoimintaa harrastavan yhdistyksen, kuten SEY:n, kanssa.

Ongelmakoirat eivät laumaan sovi

Janne Antinin koirahoitola on tarkoitettu vain pienille koirille. Myöskään ongelmakoiria hoitolaan ei oteta.

– Omat neljä koiraani ovat paikan tukipilari. Aggressiiviset koirat ovat turvallisuusriski myös muiden omistamille koirille. Teemme aina asiakkaan kanssa tarkan hoitosopimuksen, jossa asiakas takaa, että hänen koiransa ei ole aggressiivinen.

Uuden koiran tutustuttaminen muihin koiriin tapahtuu omistajan läsnäollessa ja tarkoitukseen varatussa aidatussa tilassa, jossa koirat näkevät ja haistavat toisensa aidan läpi. Tämän jälkeen kukin lauman jäsen pääsee nuuskimaan tulokasta yksitellen. Samalla koirat selvittävät keskinäisen arvoasemansa.

– Tähän mennessä vain kaksi kertaa on käynyt niin, ettei koira ole sopeutunut laumaan. Tällöin otamme yhteyttä hoitosopimuksessa sovittuun vastuuhenkilöön, joten omistajan ei sen vuoksi tarvitse keskeyttää lomaansa.

Häkittömyys arvovalinta

Häkitön hoitomuoto on Antinille arvovalinta. Koiria ei myöskään lenkitetä, vaan ne saavat ulkoilla todella runsaasti vapaina ja yhdessä isolla aidatulla alueella.

– Koira on laumaeläin. Osa asiakkaista tuo koiransa tänne jo pentuna, jotta se oppii sosiaalisuutta toisilta koirilta.

Vatsavaivojen välttämiseksi jokainen asiakas tuo koiralle omat ruoat. Lisäksi Antin viestittää omistajille koirien kuulumiset päivittäin.

– Koen, että koirilla pitää olla hauskaa. Meillä koirilla on seuraa koko ajan, ne elävät täällä onnellista kotielämää ja palaavat koteihinsa väsyneinä, mutta tyytyväisinä. Paras kiitos on, kun koira tuodaan meille uudestaan ja se tulee juosten, iloisena ja onnellisena.