Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rengon kirkonkylä saa uuden ulkoliikuntapaikan – Käräjämäessä liikutaan ja tutkitaan historiaa

Käräjämäen opastetauluihin kaivataan vanhoja valokuvia ja tietoja muun muassa siellä olleista ilmavalvontatornista ja hyppyrimäestä.

Rengon kirkonkylällä sijaitsevaan Käräjämäkeen on tulossa monipuolinen koko perheen ulkoliikuntapaikka. Ensimmäiseksi ovat valmistumassa kuntoportaat rinteeseen.

Alueelle on tulossa myös ulkoliikuntavälineitä, penkkejä ja pöytiä sekä kulkureitille opasteita ja valaistusta. Myöhemmin tavoitteena on saada portaiden viereen pelikenttä ja vaikka lapsille leikkipaikka, jotta koko perheet voisivat viettää siellä aikaa yhdessä.

Metsästä on raivattu pois puustoa, joten maisemiakin voi ihailla nyt entistä paremmin kirkolle päin.

Säätiö sponsorina

Käräjämäen suunnittelu ja rakentaminen käynnistyi, kun Rengon Säästöpankkisäätiö ryhtyi hanketta sponsoroimaan. Säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Irmeli Anttila ehdotti asiaa muille hallituksen jäsenille vuosi sitten.

– Mietimme, miten voisimme sijoittaa varoja Renkoon niin, että saisimme aikaan jotain yleishyödyllistä. Kaupungin liikuntatoimi esitti ensin paikkaa koulun takaa Rautavuoresta. Käräjämäellä on kuitenkin ihan oma menneisyytensä, joka on nykypolvilta aika lailla hämärän peitossa. Siellä ulkoilu ja historia yhdistyvät, ja samalla saamme freesausta mäkeen, Anttila iloitsee.

Lukuisia sotatarinoita

Fysioterapeuttina työskentelevä Anttila kertoo jo kohta 40 vuotta kuunnelleensa sotainvalidien, veteraanien ja lottien tarinoita Käräjämäestä, kuinka siellä oli ilmavalvontatorni, jossa lotat tarkkailivat taivasta.

– Sodan aikaan torni tehtiin ensin katkaistuun kuuseen ja myöhemmin rakennettiin kiinteä torni. Rautakiinnitykset ovat vieläkin näkyvissä, ja tornista on olemassa kuviakin.

– Mäellä on ollut myös hyppyrimäki. Vanhat miehet ovat kertoneet, että aikoinaan sieltä laskettiin Kirkkojärvelle asti. Punainen viiva -elokuvan kohtaus, jossa Topi hiihtää suksilla kirkkoon, on kuvattu samalla paikalla. Elokuva näkyy vielä Areenassa, katsoin sen juuri, Anttila antaa vinkkiä muillekin asiasta kiinnostuneille.

Infotauluja

Mäen kulkureitille tuleviin infotauluihin kaivataan Anttilan mukaan perimätiedon lisäksi vielä faktaa ilmavalvontatornista ja hyppyrimäestä sekä paikalla tiettävästi keskiajalla olleista käräjäkivistä.

– Olisi ihanaa, jos lukijat löytäisivät vanhoja valokuvia ja jotain tietoja rakennelmista. Huvimajakin siellä on joskus ollut, jos vaikka siitäkin löytyisi kuvia. Käräjäkivistä kukaan ei tiedä varmasti, koska ne ovat sieltä häipyneet ja minne. On myös mielikuvia siitä, että alueella olisi kuvattu muitakin elokuvia kuin Punainen viiva.

Valmista vielä tänä vuonna

Kaupungilla on tavoitteena saada ulkoilualue valmiiksi vielä tänä vuonna. Ulkoliikuntamestari Tomi Nurmen mukaan kuntoportaat valmistuvat kahden viikon sisällä ja sähkövalotkin tulevat polulle pian.

– Kiva paikka ja mukava liikuntakohde mäestä on tulossa. Siellä on näköalapaikka, jonne voi mennä vaikka piknikille. Huoltoasemalla miehet jo puhuivatkin, että he aikovat niin tehdä. Mäeltä polku yhdistyy rantareittiin, Nurmi kertoo.

Anttila on iloinen, että renkolaiset ovat nyt saamassa liikuntapuiston aivan keskelle kylää.

– Pitäjilläkin tarvitaan ulkoliikuntapaikkoja ja palveluja, ajankulua ja viihtyisyyttä. Lasten leikkipaikalle olisi hienoa saada myös maatrampoliini, samanlainen kuin on Jukolassa. Siinä aikuisetkin voisivat tehda tasapainoharjoituksia, hän pohtii.

Kuvia ja tietoja voi lähettää sähköpostiosoitteeseen irmelianttila@luukku.com.