Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouluruuasta ruikutetaan taas – Ja se on ihan oikein

Onko teillä syöty tirriä?

No ei meilläkään, mutta työkaveri muistelee mummonsa läskisoosia pelkällä rakkaudella. Olemme lounaspöydässä jakaneet koko viikon ruokamuistoja. Ne tuntuvat olevan vahvoja ja tunnepitoisia. Jos ei ole koskaan tykännyt maksalaatikosta, ei sitä ole omille lapsillekaan tarjonnut. Toiselle se on taas kestoeines vuodesta toiseen.

Aika useat ruokamuistot kumpuavat mummolasta tai koulusta.

Kouluruuasta on tämän syksyn aikana taas keskusteltu ahkerasti, kun Terveyden ja hyvinvointilaitoksen kouluterveyskysely näki päivänvalon. Sen mukaan 8.–9.-luokkalaisista kolmannes ei syö koululounasta.

Yläkoulujen ruokaloissa näkyy, milloin ruoka “ei nappaa”. Se taas näkyy oppitunneilla, koska on aika vaikea keskittyä 7–8 tunnin koulupäivään, jos ei syö.

Tähän ovat jo alakoululaiset tarttuneet Tuomelassa. Koulun aktiiviset oppilaat keräävät adressia paremman kouluruuan puolesta.

Lasten tavoite on, että koululaisia kuunneltaisiin tarkemmin ruokalistoja suunniteltaessa, jotta kouluruokaa ei menisi hukkaan sen vuoksi, ettei se maistu oppilaille.

Meidän perheen ruokapöydän ääressä on pohdittu, miksi kouluruokailuun pitää väkisin kehitellä uusia ruokia, kuten “meksikolaishenkistä pataa”, jossa killuu limaisessa liemessä kikherneitä.

– Miksei nyt voisi olla vaan sitä suosittua pinaattikeittoa, onhan sekin kasvisruoka, lapsi kysyy.

Joidenkin mielestä nykylapset nurisevat tyhjästä kerätessään adressia. Höpö höpö. Junnut haluavat vaikuttaa ja se on oikein. Kasvisruuastakin voi tehdä hyvää. Sitä pitää opetella ja tarjota koululaisille vasta sitten.

On arvokasta, että kouluruuasta puhutaan. Yhdessä syöminen ja ruuan arvostaminen on tärkeä kasvatuksellinen asia. Se on myös Suomessa kunnia-asia. Meillä on hyvin toimiva kouluruokailu, jossa jokainen lapsi saa syödäkseen.

Toki varmasti jokaisella aikakaudella on omat kumiperunansa tai kikhernekastikkeensa, eikä aina ruoka voi miellyttää. Mutta jos edes lähtökohtaisesti yritettäisiin tehdä sellaista sapuskaa, joka kelpaa. Sen ei todellakaan tarvitse olla pizzaa tai hamppareita vaan vaikka sitä puuroa. Se on yksi koulujen suosituimmista ruuista.