Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Piilossa kalkin alla – Riipaiseva draama veljeksistä

Nuori islantilaissyntyinen Hlynur Palmason on viimeksi puhututtanut elokuvallaan A white, white day (2019). Lokakuun pohjoismaisena elokuvana näemme kuitenkin hänen aiemman elokuvansa Winter Brothers (2017). Kuvataiteilijana aloittanut 34-vuotias Palmason on omintakeinen visuaalinen kertoja, joka on opiskellut elokuvaa Tanskassa. Hän myös käsikirjoittaa itse elokuvansa. Yli 30 festivaalipalkintoa saaneessa Winter Brothers -elokuvassa talvi on jäätävän valkoinen kuuraisine puiden oksineen ja ensilumipalloineen. Kalkkikivikaivos, jossa miehet työskentelevät, puolestaan säkkipimeä ja synkkä niin kuin päähenkilö Emilkin ( Elliot Crosset Hove ). Jokainen kuva piirtää jälkeä nuoren miehen sisimmästä, ikävystymisestä ja protestista.

Miesten suhteet kaivoksessa, kylässä ja naapurustossa muodostavat hierarkkisen verkoston, kuin hämähäkinseitin. Päähenkilöt, Emil ja hänen veljensä Johan ( Simon Sears ) elävät yhteisön rutiineissa.

Arki on kivien hakkaamista, kalkin pölyä, haalareiden pesua, videoiden katselua. Elinpiiristä ulospääsyn mahdollisuus rajautuu likaiseen ikkunaan, epärealistisiin kuvitelmiin ja uniin. Kuvaaja Maria von Hausswolff tavoittaa pelkistetyn miljöön jokaisen esineen ja yksityiskohdan. Valo pilkahtelee taskulampusta häivähdyksenomaisesti. Kokonaisuus on kuin liikkuva maalaus.

Vaikka tunnelma on tyyni ja verkkainen, pinnan alla kuohuu. Maailma on kovien miesten eikä siinä tunneta armoa, tai anneta kysyjälle vastauksia. Veljeys on ainut, mihin Emil voisi tarttua, mistä hakea tukea. Veljesten väliin tulee kuitenkin myös Anna ( Victoria Carmen Sonne ) – elokuvan ainoa nainen – toivo ja lämpö.

Olennaisen ytimessä ollaan tyylikkäässä kohtauksessa, jossa veljekset kävelevät lumisessa metsässä. Heidän keskustelustaan paljastuvat keskinäisen suhteen eri vivahteet rakkaudesta huoleen, kiintymyksestä torjuntaan ja pettymykseen.

Kalkkipölyn ja talvilumen seasta siilautuu myös moraalin pohdintaa: mitä saa tehdä ja mitä ei, kuka saa tuomita, kenet ja mistä syystä. Tanskan viime vuoden paras elokuva kuuluu ehdottomasti niihin, joiden vaikutus näyttäytyy voimakkaammillaan vasta katsomisen jälkeen. Tutustumisen arvoinen teos!

Lokakuun pohjoismainen elokuva: Hlynur Palmason, Winter Brothers (Tanska/Islanti 2017) 7.10. klo 18 Museo Militarian elokuvasalissa. 94 min. K16. Tekstitys englanniksi.  Liput ovelta klo 17.50 alkaen tai Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/