Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mustekaloja virkattiin muistisairaiden iloksi - Turvalonkerot rauhoittavat ja antavat käsille tekemistä

Suomen Punaisen Ristin Hämeenlinnan osastolla Palokunnankadulla on yli 300 iloisenväristä mustekalaa, jotka jaetaan paikallisissa hoivayksiköissä oleville muistisairaille ensi viikolla.

Virkkaushommissa ovat olleet SPR:n tukiryhmän jäsenet. – Idea syntyi viime talvena, kun halusimme tehdä vanhustenviikon kunniaksi jotain hyvää kaupungin ihmisille, tukiryhmään kuuluva Eila Koskela kertoo.

– Jäsenet ovat virkanneet näitä kotonaan ja omista aineistaan. Pienen määrän turvalonkeroita saimme myös Martoilta ja Setlementistä.

Mustekalan lonkerot rauhoittavat

Turvalonkero on virkattu, tavallisesti mustekalan näköinen esine, josta lähtee lonkeroita. Niitä alettiin Suomessa tehdä muutamia vuosia sitten keskosvauvoille. Tehohoidossa olevat vauvat hypistelevät lonkeroita sen sijaan, että repisivät hoitoletkujaan irti. Pari vuotta sitten huomattiin, että turvalonkero helpottaa myös muistisairaiden ahdistusta. – Muistisairaita rauhoittaa, kun heillä on jotain nyplättävää. Mustekalalla on hyvä olla myös ilmeikkäät silmät, jotka herättävät mielikuvia, Raija Salonen sanoo.

Sunnuntaista lähtien vietetään valtakunnallista Vanhustenviikkoa. Turvalonkeroiden parissa ahkeroineet jäsenet kiikuttavat viikon aikana lahjansa Voutilakeskukseen, Saariskotiin, Viipurintien terveysasemalle, Hultintupaan, Keinukamariin, Häitilän palvelutaloon, Teerimäen Esperiin, Sisälähetykseen sekä viiteen Mainiokodin yksikköön eri puolilla kaupunkia.

Myös miehiä kaivataan

SPR:n Hämeenlinnan tukiryhmä perustettiin 1968, joten viime vuonna juhlittiin pyöreitä vuosia. – Toiminta alkoi naistoimikuntana, mutta muutimme nimen kymmenen vuotta sitten, että saisimme miehiäkin mukaan. Kaksi on saatu, Marketta Itkonen naurahtaa.

– Ryhmän tarkoituksena on tukea SPR:n toimintaa taloudellisesti. Järjestämme myyjäisiä sekä arpajaisia ja olemme mukana messuilla.

Tukiryhmä hoitaa myös kahvitukset, kun kiertävä veripalvelu on paikalla Hämeen Suojassa.

Tukiryhmässä on tusinan verran aktiivisia jäseniä, jotka kokoontuvat joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Palokunnankatu 20:ssä.

– Vapaaehtoistoiminta on ylä- ja alamäkiä. Välillä on hyvin aktiivisia vuosia ja innokkaita ihmisiä, joskus taas on kuin kivirekeä vetäisi, ryhmäläiset kuvailevat.

– Uudet jäsenet ovat tervetulleita. Tämä on positiivinen porukka, josta saa varmasti uusia ystäviä ja hyvän mielen.