Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kavin aluesarja: Tenhoavaa tanssia kirotuissa kengissä

Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin ohjaamalla, kaksi Oscaria voittaneella Punaiset kengät ( The Red Shoes , Britannia 1948) -elokuvalla on ollut suuri vaikutus moniin sukupolviin; tyttöihin jotka päättivät ryhtyä tanssijoiksi elokuvan innoittamina. Siihen viitataan usein muissa tanssielokuvissa, suoraan tai välillisesti. Tuorein viittaus ja kunnianosoitus löytyy La La Land -elokuvasta (2016). Tarina alkaa opiskelijajoukon rynnätessä katsomaan Ballet Lermontovin näytöstä. Yleisön joukossa on kaksi nuorta lahjakkuutta: säveltäjä Julian Craster ( Marius Goring ) ja tanssija Vicky Page ( Moira Shearer ), jotka Lermontov kutsuu liittymään seurueeseensa. Hän antaa Julianille tehtäväksi säveltää H. C. Andersenin satuun perustuvan baletin Punaiset kengät, jossa Vicky saa pääosan. Teos saattaa yhteen Vickyn ja Julianin, joka riitelee Lermontovin kanssa ja eroaa seurueesta. Vicky lähtee hänen mukaansa ja he avioituvat.

Ammattimaista työtä

Jonkin ajan kuluttua on Julianin ensimmäisen oopperan ensi-ilta. Nuoret ovat onnellisia, mutta Vicky kaipaa balettia. Hän tapaa Lermontovin, joka pyytää Vickyä tanssimaan uudestaan tähtiroolinsa. Vickyä repii kahtia rakkaus sekä balettiin että Julianiin, joka toivoo Vickyn palaavan Lontooseen. Vicky päättää jäädä ja tanssia. Tanssijat ja näyttelijät tekevät jokainen tinkimättömän ammattimaista ja vakuuttavaa työtä. Moira Shearerin luonteva ja elegantti Vicky ei lainkaan kalpene Anton Walbrookille , joka tekee hienostuneen hirviön ja viileän dandyn Lermontovistaan, jolle muu kuin taide ei merkitse mitään. Elokuvan tärkein teema onkin taiteen ja elämän suhde. Mieleen tulee myös Black Swan -elokuva (2010), jonka esimerkki taiteesta ja elämästä on niin äärimmäinen, ettei balettimaailma sitä protestoimatta niellyt.

Punaiset kengät on yksi elokuvahistorian vaikutusvaltaisimmista elokuvista, jonka vaikutus tuntuu edelleen. Se on edelleen ajankohtainen eikä sen tenhovoima ole todellakaan loppumassa.

* * * *

KAVIn aluesarja: Punaiset kengät (Britannia 1948). Bio Rex ti 1.10. klo 18. 133 min. S. Tekstitys suomi. Liput (6 €) näytöspäivänä käteisellä 17.30–18 Bio Rexin aulasta Kino Tavast ry:n lipunmyyntipisteestä tai Kino Tavast ry:n verkkokaupasta.