Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso tästä Kuningattaren matkassa -urkufestivaalien ohjelma ja lue, mihin soitinten kuningatar kuulijansa vie

Hämeenlinnan seurakunnan järjestämällä urkufestivaalilla on luvassa musiikkielämyksiä koko perheelle.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta järjestää syyskuun viimeisenä viikonloppuna kolmipäiväisen urkufestivaalin, joissa kuulijat matkaavat soitinten kuningattaren eli urkujen matkassa maasta toiseen. Festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa ja johtavan kanttorin Heikki Seppäsen mukaan tapahtumaa lähdettiin tekemään korkealla profiililla. Festivaalin ohjelmiston suunnittelusta vastasivat Seppäsen lisäksi kanttorit Anna-Maria Lehtoaho ja Sonja Saarikko .

– Pyrimme siihen, että ohjelmaa olisi eri-ikäiselle yleisölle, Lehtoaho kertoo. Perjantai-ilta on suunnattu koko perheelle, kun kirkossa paikalliset harrastajanäyttelijät esittävät musiikkikertomuksen Kun valas hotkaisi Joonan. Hanna-Leena Henrikssonin ohjaamaa esitystä kuljettaa urkuri Tomi Satomaan urkumusiikki.

Mykkäelokuva ja saksalainen ilta

Iltakymmenen jälkeen vuorossa on legendaarisena pidetty mykkäelokuva Panssarilaiva Potemkin urkujen ja lyömäsoitinten säestämänä.

Elokuvan sisältämien väkivaltaisten kohtauksien takia ikärajasuositus on 13 vuotta. Urkuja esityksessä tulkitsee kirkkomuusikko, säveltäjä Mikko Helenius ja lyömäsoittimia muusikko Tuomo Huhdanpää . Lauantai-iltana vietetään saksalaista iltaa Vanajan kirkolla yhdessä toimittaja Hannu Taanilan ja urkutaiteilija Markku Mäkisen seurassa.

Taanila pitää luennon Saksan historiasta, jonka jälkeen kuullaan konsertti Bach, Buxtehude ja Kekkonen.

Tawastia Sinfonia esiintyy

Festivaalin huipentavassa päätöskonsertissa kuningatar kohtaa kuninkaansa eli yli 50–jäsenisen Tawastia Sinfonian. Orkesteria johtaa Seppänen ja Lehtoaho ja Saarikko vuorottelevat urkuparvella.

– Haimme orkesteriteoksia, joissa urut ovat mukana. Niitä ei ole paljon. Esitämme kaksi maailman parasta uruille kirjoitettua teosta, Seppänen kehuu. Vaikka Camille Saint-Saënsin kolmannessa sinfoniassa urut eivät ole solistin roolissa, on soitinten kuningattarelle annettu itsenäisiä osuuksia. Francis Jean Marcel Poulencin sävellyksistä kuullaan konsertto uruille, jousille ja patarummuille.