Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunkipuiden kuningas kestää rankat olosuhteet

Lehmukset reunustavat kadunvarsia niin meillä kuin muuallakin. Sitkeälle selviytyjälle ei ole haastajaa löytynyt.

Komeat lehmusten rivistöt hallitsevat kaupunkikuvaa monin paikoin Aulangolta keskustaan ja Turuntieltä Poltinaholle. Hämeenlinnan ikiomaksi brändiksi niistä ei kuitenkaan ole, sillä lehmus on käytetyin katupuu ympäri Suomea. – Lehmuksella on ylivertaiset ominaisuudet selvitä rankoissa olosuhteissa. Ne ovat perusterveitä, kestävät maan tiivistymistä sekä hoitoleikkaamista, korjaavat hyvin omia haavojaan ja ovat kaiken lisäksi latvukseltaan kauniita, kaupungin viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen kertoo.

Vaikea on löytää vaihtoehtoja

Lehmus on ulkonäöltään lehtevä ja sen oksat kasvavat tasaisesti. Sen avulla maisemaan saadaan järjestystä ja symmetrisyyttä. Lehmukselle on vaikeaa löytää vaihtoehtoja.

– Katupuiden tulee olla kasvutavaltaan yhtenäisiä. Jollekin hankalalle kujanteelle ei voi oikein mitenkään istuttaa vaikkapa kotipihlajaa, jonka kasvutapa ei ole kovin säntillinen. Se saattaa muodostaa vaikka millaisia latvuksia.

Hämeenlinnan erityispiirteenä voidaan pitää puuston ikää, mikä on perinteikkään kaupungin merkki.

– Aulangontien lehmukset ovat 1800-luvun lopulta ja varmaankin eversti Hugo Standertskjöldin istututtamia, Lappalainen arvelee.

– Lehmuksen käyttöhistoria Hämeenlinnassa alkaa niiltä ajoilta kun vanhimpia puistoja alettiin perustaa. Ihanteet tulivat Keski-Euroopasta ja samoin myös taimet, sillä nyt puhutaan nimenomaan puistolehmuksesta. Meillä yleinen metsälehmus näyttää hyvin erilaiselta.

Kestävä puu

Kaupungin teiden varsille on vuosikymmenien aikana istutettu jonkun verran raudus- ja hieskoivuja, mutta ne eivät kestävyydessä pärjää läheskään lehmukselle.

– Koivut eivät kestä juuriston täyttöä, jos niiden ympäriltä joudutaan kaivelemaan. Lisäksi niistä on tullut meille palautetta, koska ne ovat allergisoivia. Nyt onkin alettu suosia liuskalehtisiä muotoja, kuten pirkkalankoivua, joka tuottaa vähemmän siitepölyä, Lappalainen sanoo.

– Tervaleppää ja haapaa on myös käytetty, mutta näiden puulajien ongelmana on ikä. Ne ränsistyvät paljon nopeammin kuin lehmus, joka kestää 100 vuotta kevyesti.

Havupuu ei kestä maantiesuolaa

Lappalaisen mukaan Helsingin yliopistossa on tehty jo vuosien ajan katupuututkimusta uusien käyttökelpoisten lajien löytämiseksi.

– Monimuotoisuutta olisi hyvä olla, jos vaikka sattuisi hollanninjalavataudin kaltainen epidemia, joka hävittäisi puuston koko kaupungista.

Havupuita ei katujen varsille juurikaan istuteta, siilä ne kestävät huonosti maantiesuolaa.

– Havupuut vaativat tilaa, eikä niitä voi oikein voi parturoida alaosasta neljään metriin, se olisi aika koomisen näköistä, Lappalainen tuumaa.

– Mänty rungolliseksi kasvatettuna voisi kyllä olla varteenotettava vaihtoehto.

Iäkkäitä puita löytyy hautausmailta

Hämeenlinnan kantakaupungin vanhimpia puita on Kaupunginpuistossa ja sen ympäristössä, Linnanpuistossa, Ojoisten kartanon alueella sekä Vanhalla ja Ahveniston hautausmaalla. Kustaa III:n kadulla Niittykadun ja Koulukadun välissä on historiallista alkuperää oleva hieno lehmuskuja.

– Vanhat hautausmaat ovat hyviä paikkoja bongata iäkkäitä puita, Lappalainen vinkkaa.

– Ja yleensä näissä ruutukaavakeskustan pienissä puistoissa ja vanhojen rakennusten ympärillä ovat myös ne vanhimmat puut.