Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Työllisyys, koulutus ja hoiva – budjetin isot kysymykset

Maan hallitus ja eduskuntapuolueet valmistautuvat budjettiriiheen. Valtiovarainministeriö on tehnyt oman pohjaesityksensä. Moni taho on jo ehtinyt haukkua hallituksen sen perusteella. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Rinteen hallituksen budjettia ei vielä ole olemassa.

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä linjasi kesäkokouksessaan omia painopisteitään budjettiin. Niihin kuuluvat mm. epäoikeudenmukaisen aktiivimallin leikkurin poistaminen, työttömien palvelujen vahvistaminen ja osaamista tukevat panostukset koulutukseen ja nuoriin.

Tärkeintä ovat työllisyyttä vahvistavat toimet. Työllisyysaste, tehtyjen työtuntien määrä ja työn tuottavuus ratkaisevat hyvinvointivaltion palveluiden tason ja laadun. Suomi ei voi kilpailla massatuotannolla ja työn hinnalla, koska aina löytyy niitä, jotka tekevät halvemmalla. Meidän on panostettava osaamiseen ja edelläkävijyyteen ja samalla pidettävä huoli siitä, että hinta ei karkaa pilviin.

Koulutus on kova työllisyyspoliittinen keino. Siksi koulutukseen panostaminen on tärkeää. Koulutuksessa kyse ei ole vain rahasta, vaan siitä, että yksikään nuori ei jää tulevaisuudessa pelkän peruskoulun varaan, vaan hankkii itselleen ammatin.

Tulevalla työmarkkinakierroksella on suuri vaikutus työllisyyteen. Hallitus ei ole asettanut piikikästä pakkopaitaa neuvotteluosapuolille kuten edellinen hallitus teki, mutta piikit tuntuvat yhä.

Itse toivon molemmilta osapuolilta malttia ja rohkeutta. Rohkeutta tehdä ratkaisu, joka tukee työllisyyttä. Olen varma, että hallitus on valmis tukemaan tällaista ratkaisua omilla toimillaan, jos niitä sovun syntymiseksi tarvitaan, vaikka varsinaista keskitettyä kierrosta ei käynnissä olekaan.

Eduskuntaryhmämme edellytti nopeita toimia hoitajamitoituksen nostamiseksi vanhustenhoidossa. Riittävä määrä hoitajia on ehdoton edellytys inhimilliselle hoidolle ja hoivalle. Seitsemän vuorokauden hoitotakuun sekä hoitajamitoituksen toteuttamisen valmistelu ovat syksyn keskeisimpiä tavoitteita.

Tässäkin koulutus on avainasemassa. Ilman lisäpanostusta hoitohenkilökunnan koulutukseen riittävää määrää hoitajia ei ole. Mutta ilman kelvollisia työoloja riittävää henkilökuntaa ei turvata, vaikka hoiva-alalle koulutettaisiin kuinka paljon lisähenkilöitä.

Onneksi hoiva-alalle hakeudutaan, mutta siellä pitää pysyä. Tässä työmarkkinaratkaisulla on iso rooli.