Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Popino rukkaa aukioloaikansa uuteen uskoon – Ravintola-alaa koettelee pula osaavasta työvoimasta

Pula osaavasta työvoimasta ajaa ravintolan sulkemaan ovensa alkuviikon ajaksi.

Ydinkeskustassa sijaitseva Ravintola Popino on ollut viimeiset 31 vuotta auki viikon jokaisena päivänä. Nyt tähän on tulossa muutos. – Syyskuun alusta lähtien ravintola on maanantaisin ja tiistaisin suljettu, yrittäjä ja tarjoilija Tiina Klemelä kertoo. Klemelä sekä yrittäjä ja keittiömestari Petri Lindholm vakuuttavat, että aukioloaikojen säätäminen ei liity alan kilpailutilanteeseen, vaikka keskustassa vastikään onkin avattu kaksi uutta samantyyppistä ravintolaa.

– Päinvastoin, kilpailutilanne on positiivinen juttu, sillä kun on tarjontaa, ihmiset myös oppivat käyttämään palveluita, Klemelä vakuuttaa.

– Kilpailu pitää myös vireessä, sillä koko ajan pitää olla hereillä, Lindholm jatkaa.

Suurin syy muutokseen on alan työvoimapula.

– Talossa on iloisia perhetapahtumia ja osa henkilökunnasta on jäämässä myös isyysvapaalle, mutta ammattitaitoisia sijaisia on vaikea löytää. Aukioloaikojen supistamisen myötä työvuorolistojen suunnittelu helpottuu huomattavasti, yrittäjät kertovat.

Tähän asti he ovat itse omalla työpanoksellaan paikanneet puuttuvan työvoiman. Nyt ovat rajat tulleet vastaan.

– Emme jaksa enää tehdä yli 60-tuntisia työviikkoja ja täytyyhän elämässä olla aikaa muullekin kuin työlle.

Kesäisin ravintola on pidetty kiinni kolme viikkoa, mikä on mahdollistanut kesälomien järjestämisen.

– Etenkin kesällä on ollut vaikea saada tuuraajia vuosien varrella. Ammattitaitoisista kokeista ja tarjoilijoista on hirveä pula niin Hämeenlinnassa kuin muuallakin Suomessa, Lindholm kertoo.

Vaikka Hämeenlinnassa on alan koulutusta, ei sopivia sijaisia silti tahdo löytyä.

– Alan palkkaus on yksi asia, mutta toiminnan täytyy olla kannattavaa. Rahallakaan ei saa motivoituneita osaajia. Nuoret eivät halua sitoutua alalle. Vaikka tämä on periaatteessa siistiä sisätyötä, on tämä fyysistä työtä, jossa täytyy kestää myös henkistä painetta.

Ravintola työllistää yhteensä noin 20 henkeä. Viikonlopun vuoroissa työskentelee parhaimmillaan seitsemän salityöntekijää sekä kuusi kokkia ja tiskaaja.

– Päätimme pitää ovet avoinna sunnuntaina, vaikka silloin on tuplapalkka, koska se on meille yksi viikon vilkkaimpia päiviä ja haluamme palvella asiakkaita sekä säilyttää työntekijöiden tulotason tällä matalapalkka-alalla, Klemelä perustelee.

Aukioloaikojen muutos on voimassa ainakin talvikauden ajan.

– Vakioasiakaskunta on ottanut asian ihan positiivisesti vastaan ja ymmärtää ratkaisumme.