Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitääkö taas uskoa markkinamiestä, kun yli 100-vuotiasta teatteria romutetaan?

Tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun kaupunkimme yli satavuotiaita rakenteita ja perinteitä lähdetään pikavauhdilla purkamaan, kun joku talouslukuihin uppoutunut nero tai liikemaailman messias sitä suosittelee. Puhun tietenkin Matti Apusen selvityksestä, jonka pohjalta Hämeenlinnan teatterin hallitus päätyi etsimään uutta johtajaa tuotantotalomallin pohjalta.

Asiasta on tullut hämmästyttävän vähän kulttuuriväen julkisia ulostuloja, ainoastaan Martti Töttölä ja Heikki Paavilainen ovat korottaneet äänensä tuotantotalomallia vastaan. Teatterimiesten ajatukset ovat saaneet kannatusta sosiaalisissa medioissa, mutta toisenlaisiakin äänenpainoja kuuluu. Tapio Vekka kirjoittaa Facebookissa, että “teatterin hallitus on päättänyt uudesta toimintamallista ja kantaa päätöksestään vastuun”. Vekan mielestä uudelle johtajalle on annettava työrauha ja pulinat pois. Ja Jouko Astor komppaa.

Tähänkö meidän nyt pitäisi tyytyä ja lopettaa asiasta keskusteleminen tässä ihanassa ja avoimessa Hämeenlinnassa, ikivanhassa kulttuurikaupungissa?

En voi olla samaa mieltä, enkä halua antaa työrauhaa yhdellekään tämän tolkuttoman maailmanmenon muutospaineissa painivalle hallitukselle tai johtajalle, joka ilman kunnon taistelua taipuu liikemaailman lainalaisuuksien edessä.

Ongelmanahan tuotantotalomallissa on, että se melko varmasti tekee teatterista suhteellisen kannattavan, vaikkapa pelkkää stand upia pyörittämällä. Niinpä paluuta vanhaan ei tulla koskaan näkemään.

Tuhannet hämeenlinnalaiset ovat vuosikymmenien saatossa istuneet katsomassa tuttuja näyttelijöitä, heidän kasvuaan, kehitystään ja taiteellisia voittojaan.

Onko uskolliselle teatteriyleisölle yhdentekevää, jos porukka potkitaan pihalle? Onko kymmenissä ensi-illoissa skoolanneille päättäjille yhtäkkiä aivan sama, kuka Hämeenlinnan näyttämöllä esiintyy?

Mutta tällainen on nykymaailman meno. Eikö olisi vain viisainta lopettaa potkiminen tutkainta vastaan, kun kehitys on vääjäämätöntä? Tunnustaa vain tosiasiat.

Itse en uskalla, koska jos Jumala on olemassa, tuollaisesta voi joutua helvettiin.