Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyrväntöön odotetaan yli tuhatta päristelijää, kun Veteraaniralli vyöryy Petäykseen

Vuonna 1975 perustettu valtakunnallinen Veteraanimoottoripyöräklubi eli VMPK on 44 kertaa koonnut alan harrastajat yhteen vuotuisella kesätapahtumalla.

Tänä vuonna järjestelyt otti kantaakseen Kanta-Hämeen aluekerho Kantamotoristit ja kohtauspaikkana on Petäys Resort.

Järjestäjät tuumaavat, että Veteraaniralli saattaa olla nimenä hiukan hämäävä. Pääosassa eivät nimittäin ole paljon kilometrejä nähneet motoristit, vaan kunnioitettavaan ikään yltäneet moottoripyörät. – Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 30 vuodessa se raja menee. Myös mopot kelpuutetaan ja niitä on näissä tapahtumissa ollut aina paljon, Kantamotoristien Simo Nieminen kertoo.

Vanhojen kaksipyöräisten harrastajat ovat usein yli nelikymppisiä ja nuoria yritetään kaikin keinoin innostaa mukaan.

– Se ei ole näinä aikoina helppoa. Nykyihmisillä ei enää ole tiloja, työkaluja eikä kädentaitoja. Jos joku onkin nuorena ollut asiasta innostunut, niin elämässä on tullut sitten vastaan sellaisia vaiheita, että harrastus on jäänyt, Nieminen pohtii.

– Vanhat moottoripyörät tai mopot ovat historiallisia reliikkejä aikakautensa edustajia ja hyötykäyttöön tehtyjä. Ne yleistyivät Suomessa amerikkalaisten elokuvien myötä ja monien muistoissa niihin liittyy Marlon Brando ja rock and roll.

Internet on selvästi helpottanut museoikäisten kulkuneuvojen osien hankintaa. Silti herää kysymys, miksi monien mielestä vanhassa on vara parempi. – Muistan kun 6-vuotiaana näin Ahvenistolla vanhan pyörän ja myöhemmin kotona mopon käyttöön. En tunne mielenkiintoa uutta kohtaan. Minua kiinnostavat oman nuoruuteni tuotteet, Hannu Palm tunnustaa.

Viikonlopun päätapahtumia ovat Panssarimuseolle suuntautuva ryhmäajo sekä Niemisen vetämä entisöintikilpailu. Lisäksi paikalla ovat muun muassa Gospel Ridersit, Jawan maahantuojan ja veteraanikilpapyörien osastot, VMPK:n oma kauppa ja Lahden moottoripyörämuseon osasto. – Odotamme Petäykseen yli tuhatta osallistujaa, kun ilmatkin ovat tällaiset, rallipäällikkö Hannu Kaskela sanoo.

– Näissä tapahtumissa on aina hieno tunnelma, kun liikenteessä on upeita pyöriä ja mielenkiintoisia ihmisiä. Ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.