Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsia innostaa itse tekeminen – Hippaloissa ennätysmäärä työpajoja

Taidemuseo pimeä huone Lohrmannissa kuhisee intoa ja ideoita, kun lapsiryhmä testaa taidefestivaali Hippaloiden Minimaisemastudio-työpajaa. Koepajalaiset saavat rakentaa pöydälle installaation erilaisista valoista, kierrätystavaroista ja muista aineksista. – Tästä tuli muurahaisille valoshow, 5-vuotias Lyydia Loppukaarre hihkaisee saatuaan sommitelmansa valmiiksi. Lyydian mielestä on jännää tehdä juttuja pimeässä. Hän osallistui testipajaan yhdessä äitinsä Hanna Loppukaarteen kanssa.

– Tulemme varmasti oikeillekin Hippaloille, olemme käyneet joka vuosi. Työpajoissa emme ole aiemmin olleet, mutta nyt varmasti menemme niihinkin, äiti lupaa. Pajan suunnittelija ja testiohjaaja Auni Tuovinen kysyy lopuksi lapsilta ja aikuisilta palautetta. Kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä, kehuvat pajaa kivaksi ja haluavat samanlaista uudestaan.

Työpajat suosittuja

Tänä kesänä Hippaloilla on ennätysmäärä työpajoja, 18 erilaista. Suuri osa niistä pyörii päivittäin. Pajojen järjestämiseen festivaali on saanut kumppaneikseen Hämeenlinnan taidemuseon lisäksi Hämeen linnan ja Museo Skogsterin. Aiemmin yhteistyötä on jo tehty Vanajavesikeskuksen kanssa. – Meiltä on toivottu lisää työpajoja. Ne ovat niin suosittuja, että tarjontaa piti kasvattaa, ja nyt onneksi saatiin apuja muilta taidelaitoksilta. Taidemuseossa työpajalipulla voi myös tutustua molempiin näyttelyihin, kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola kertoo.

Viime vuonna ensimmäisenä myytiin loppuun parkour- ja robottipajat. Tänä vuonnakin ne ovat suosittuja. Maksuttomien nonstop-pajojen ansiosta mahtuu Puistolan mukaan aina osallistumaan jonnekin, vaikka ei olisikaan ostanut lippua aikaisemmin. Esimerkiksi Verkatehtaan Lasipihalla on työpajatori, jonne on päässyt hyvin mukaan. Myös esityksistä löytyy usein jostain tilaa.

– Tavoitteenamme onkin, että aina ei tarvitse suunnitella tekemistä ennakkoon, Puistola sanoo.

Lasten sana painaa

Hippaloiden ohjelmasta antaa tänä kesänä mielipiteensä varta vasten valittu lapsiraati, joka koottiin sosiaalisen median kautta. Hakijoita oli sen verran paljon, että ihan kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan.

– Lasten palaute on meille tärkeää, mutta halusimme pitää raadin aika pienenä näin ensimmäisellä kerralla. He arvioivat kaikkia esityksiä ja meininkiä naama-asteikolla, ja vihkoon he voivat piirtää muun muassa oman festariseurueensa. Heidän kanssaan alamme sitten kehittää ensi vuoden ohjelmaa, Riikka-Leena Puistola kertoo. Tänä vuonna Hippaloiden teemana ovat kirjat. Se näkyy niin, että suurin osa esityksistä saa innoituksensa jostain kirjasta. Esimerkiksi Kaarina Helakisan teksteihin perustuvia teoksia on kaksi. Lukustagella tunnetut hämeenlinnalaiset lukevat ääneen suosikkisatujaan. Satuilemassa kuullaan muun muassa kuntapäättäjiä, kuten Sari Rautiota ja Sari Myllykangasta , ja HPK:n pelaajia. Nuorin lukija on alakouluikäinen. Lukukoiralle taas lapset voivat itse lukea.

Kävijämäärät Hippaloilla ovat Puistolan mukaan nousussa.

– Kiinnostus lastenkulttuuria kohtaan on koko ajan kasvussa, mutta meillä tulee festivaalialueen rajat vastaan, kun näyttämöitä on tietty määrä. Harmittaa tietenkin se, että remonttien vuoksi Miniteatteri lakkaa olemasta tämän vuoden jälkeen. Se on meille iso menetys, hän sanoo.

Kun Verkatehtaan pihaan aletaan rakentaa paviljonkia, Hippaloiden esiintymislava joutuu siirtymään muualle. Puistola tähyääkin taiteen tyyssijan suuntaan.

– Olemme iloisia yhteistyöstä taidemuseon kanssa. Heidän pihansa on tosi kiva, ja meillä onkin työpajojen lisäksi kesällä ilmainen pleksinmaalaustyöpaja, joka tulee ihan museorakennusten väliin puistikkoon, hän kertoo.

Lasten taidefestivaali Hippalot 1.–4.8. Verkatehtaalla.