Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivi Lehti ja Mikaela Holmberg tekevät taidetta tytöistä ja kukista – Näyttely viedään Teijon masuuniin

Kun palkittu kukkataiteilija ja palkittu valokuvaaja lyövät hynttyyt yhteen, luvassa on hyvää ja kaunista. Reilu kaksi vuotta sitten valokuvaaja Mikaela Holmberg ja kukkataiteilija Päivi Lehti tekivät yhteistyötä. Lehti teki kukkapäähineitä naisille, jotka Holmberg kuvasi.

– Silloin malleina oli aikuisia naisia ja kuvia otettiin viisi. Se jäi jotenkin kaivelemaan, että haluaisimme tehdä tätä lisää, Holmberg kertaa.

Salon seudulla sijaitseva Teijon masuuni otti Holmbergiin yhteyttä ja pyysi valokuvaajalta myyntinäyttelyä. Holmbergille tuli heti mieleen, että nyt olisi loistava hetki palata kukkiin ja naisiin. Päivi Lehteä ei tarvinnut houkutella, kukkataiteilija innostui välittömästi.

Tällä kertaa malleina ovat nuoret tytöt, koska he edustavat tulevaisuutta. Töillään Holmberg ja Lehti ottavatkin kantaa ilmastonmuutokseen ja näyttelyn tuotto lahjoitetaan ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön.

Koekuvauksista mallit

Yhteistyö toimii niin, että Päivi Lehti tekee kukista päähineen tai teoksen. Holmberg kuvaa tytön. Tarkoitus on, että jokaisesta tytöstä ja kukista syntyy uusi olento.

Jokaisesta mallista on otettu koekuvat, jotka Päivi Lehti on saanut itselleen. Näin hän pääsee suunnittelemaan kukkateoksia. Jokainen kukkateos on tehty nimenomaan tietylle tytölle.

Ideat kukkateoksiin syntyvät Lehden päässä, kun hän näkee mallit. Toki parivaljakko keskustelee ensin teemoista: on merellistä, luonnonmukaista, eläimellistä. Yhdessä teoksessa on käytetty ainoastaan muovia, toisessa metsästä löytyneitä oksia. Tällä kertaa kuvataan kaksi eri mallia. Toisen kukkateoksessa on muun muassa voikukkia.

– Kukaan ei ole vielä tullut kyselemään, mitä teen, kun olen kerännyt luonnonkukkia pylly pystyssä lakkapulla käsissä, Lehti nauraa.

Lakkapullo siksi, että hän on suihkuttanut voikukan hahtuvia, etteivät ne leijaile.

– Mitään kukkia ei ole lennätetty näitä kuvauksia varten, vaan kaikki kukat ovat Kaisan kukan valikoimista siltä hetkellä, eikä kuvauksia varten tilata erikseen kukkia. Pyrin käyttämään niin sanotusti jätetuotteita eli kukkia, joita ei enää myydä asiakkaalle. Idea on löytää kauneus pienistä asioista.

“Täydellistä”

Viimeisissä kuvauksissa mallina on Roosa Lehtinen . Häntä vähän jännittää, mutta Holmberg ja Lehti kertovat mistä on kysymys ja neuvovat, kuinka pitää olla.

Kun Lehti saa kukkateoksen Roosa Lehtisen päähän, hän huokaa syvään.

– Teos herää henkiin aina mallin päässä. Täydellinen.

Kun Päivi Lehden työ on tehty ja kukkapäähine aseteltu mallin päähän, alkaa Holmbergin työt.

Kuvat pitää ottaa varsin nopeasti, jotta malli ei ehdi kyllästyä tai päähine painaa liikaa päätä.

– Ehkä vaikeinta onkin luottaa malliin, että homma toimii. Lapsista ei kuitenkaan ikinä tiedä, miten he reagoivat, kun joutuvat istumaan paikoillaan uudessa ja oudossa tilanteessa.

Kuvien ottaminen on vähän kuin lättyjen paistamista. Parhaat tulevat kuvausten puolivälissä.

– Ensin pitää saada varmat kuvat ja lopussa voi sitten vähän kokeilla ja leikitellä. Kyllä sen jo kuvan ottohetkellä tietää, että se paras oli tässä, Holmberg sanoo.

Päivi Lehti seuraa kuvauksia ja varmistelee välillä, että kukkapäähine on hyvin Lehtisen päässä.

– Ihan tulee itku, niin kaunista, Lehti kuiskaa kesken kuvausten.

Creatures of Nature -näyttely 1. heinäkuuta lähtien Teijon masuunissa.