Janakkalan Barokki tuo jälleen kerran Janakkalaan ja sen kyliin vanhaa musiikkia ja vanhoja soittimia.
Tänä vuonna festivaalin uutuutena on konserttikierros, jolla yksittäiset konserttipaikat ovat pyöräilymatkan päässä toisistaan. Pappi, lukkari, talonpoika -konsertit järjestetään Tervakoskella Napialan Wanhalla koululla ja Janakkalassa Tarinmaan vanhassa pappilassa ja Laurinmäen torpparimuseolla. – Vaikka tietenkään konsertteihin ei ole pakko tulla pyörällä, ja ne toimivat myös itsenäisinä tapahtumina, festivaalin ja Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen kertoo.
Vanhoista soittimista Häkkinen nostaa esiin erityisesti festivaalin avaavassa kirkkokonsertissa esiintyvän Helsingin barokkiorkesterin gamba-yhtyeen, joka tuo lavalla neljä erikokoista viola di gambaa. Viola da gamba on viulua muistuttava soitin, joka oli erityisen suosittu 1600- ja 1700-luvuilla.
– Soittimet eroavat toisistaan kuitenkin paljon esimerkiksi äänessä ja kielten määrässä. Varsinainen harvinaisuus nähdään sen sijaan Tarinmaan vanhassa pappilassa lauantaina. Ensemble Gamut! -kokoonpanoon kuuluu clavicembalo, joka on keskiaikaistyylinen cembalo. Se on Suomessa erittäin harvoin kuultu soitin, jota soittaa tietävästi soittimen ainoa suomalainen taitaja Anna-Maaria Oramo .
Pappi, lukkari, talonpoika -kierrosta lukuunottamatta Janakkalan Barokin ohjelmisto on rakentunut aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan.
Sunnuntaina ohjelmassa on Lasten Barokki, jossa esiintyy Barokkimatka-orkesteri. Lisäksi lapset voivat osallistua työpajoihin, joissa rakennetaan soittimia luonnonmateriaaleista.
Festivaalin itseoikeutettuna huipennuksena on sunnuntai-illan urkukonsertti Pyhän Laurin kirkossa. – Urkukonsertti on joka vuosi fiksattu elementti ohjelmistossa. Sitä odotetaan meiltä, Häkkinen toteaa. KU