Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ärhäkkä Mustang ei jätä ketään kylmäksi – Paikalliset harrastajat kertovat, mistä on messevät menopelit tehty

Kun tummanvihreä Ford Mustang kurvaa parkkipaikalle, ei se jää keneltäkään huomaamatta. Äänekäs murina ja tiukan pelkistetty muotoilu alleviivaavat sen, että nyt on asennetta pelissä. Ei siis ihme, että hämeenlinnalaiset Paula Vesikko ja Pirjo Maunula sekä hattulalainen Eero Kovero vannovat Mustangin nimeen.

– Olen 1960-luvun lapsi ja haaveillut näistä autoista siitä asti. Mustang on minulle se juttu. Eihän tässä mitään järkeä ole, mutta tämä on minun harrastukseni, Pirjo Maunula kertoo.

Sopii myös naisen käteen

Nainen Mustangin ratissa ei ole ihan jokapäiväinen näky.

Maunula kurvailee vuoden 1969 menopelillä.

– Vuonna 1996 hankin ensimmäisen Mustangini, joka oli minulla kahdeksan vuotta. Sitten olin 15 vuotta ilman Mustangia, mutta tämän ostin viime kesänä, Maunula kertoo.

Vesikolla on allaan valkoinen vuoden 2002 versio, joka on ollut hänellä viisi vuotta.

– Olin säntillinen viiden Volvon omistaja, mutta uutta autoa hankkiessani ajattelin, että nyt ostan jotain ihan muuta. Mustangissa vain on sitä jotakin, Vesikko avaa.

Monikäyttöinen peli

Harrastajille automerkki edustaa konstailematonta, pelkistettyä amerikkalaisuutta.

– Noin 1960-luvun puolivälissä Ford loi “poniautokulttuurin”, teki tuotteen, joka oli yhtä kuin kauppakassi ja rata-auto samassa paketissa. Autosta tuli Yhdysvalloissa hyvin suosittu. Aikanaan se oli edullinen auto, jossa oli hintaansa nähden hyvin paljon ominaisuuksia, Kovero kertoo.

Miehellä on autotallissaan muitakin menopelejä, mutta vuoden 1971 Mustang tarttui mukaan Jenkeistä vuonna 1995.

– Tykkään monenlaisista autoista. Mustangeissa on pitkä keula, ne ovat vähän hyökkäävän näköisiä ja aina kaksiovisia. Tässä tapauksessa minua kiehtoo sekä muotoilu että koko kombinaatio.

Mutta oikukas ajaa

Nykypäivän mittareilla etenkin vanhemmat Mustangit ovat kuin dinosauruksia.

– Mustang on periaatteessa järjetön auto, jota on hankala ajaa. Autossa on suhteettoman suuri suorituskyky verrattuna sen olemattomiin käyttöominaisuuksiin, Kovero kuvailee.

– Ohjaus on jäykkä, ja jarrut olemattomat kapasiteettiin verrattuna, naiset komppaavat.

Ja bensasyöppökin se on.

– Pari litraa hurahtaa, kun vähän painat kaasua.

Mustangit tulevat torille

Valtakunnalliseen Mustang Owners Club of Finlandiin kuuluu noin 1100 jäsentä, joista naisia on noin 10 prosenttia.

– Jäsenistössä, sekä miehissä että naisissa, on sekä museoautoharrastajia, rakentajia että kruisailijoita. Tapahtumat ovat usein perhetapahtumia, joissa lapsetkin ovat mukana, Kovero kertoo.

Paikallisen Ford Mustang Owners Club Kanta-Häme -yhdistyksen jäsenet esittelevät menopelejään Hämeenlinnan torilla ensi keskiviikkona toritapahtuman yhteydessä.

– Tarkoitus on, että tuomme torin laidalle useita erilaisia Mustang-malleja. Jos ihmiset kiinnostuvat, he voivat saada vaikka autokipinän, Vesikko tuumii.

Ford Mustang Owners Club Kanta-Häme esittäytyy Hämeenlinnan torilla 12.6. klo 18.