Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

92-vuotias Eino Ilosalo ideoi yksinkertaisuudessaan loistavan keksinnön - Tällä konstilla ruohonleikkuri puhdistuu käden käänteessä

Vaikka itse nurmikon leikkaaminen sujuisikin leikiten, käy koneen puhdistaminen usein jo työstä. Tästä syystä hämeenlinnalainen Eino Ilosalo kehitteli käsin työnnettävän ruohonleikkurin puhdistamiseksi pesukaukalon.

– Tähän asti olen puhdistanut ruohonleikkurin kepillä, mutta sillä sitä ei saa täysin puhtaaksi. Ikäiseni ihminen kun lykkii painavaa konetta ja vielä puhdistaa sen, niin siinä on vaara, että teloo sormensa. Nyt tällä systeemillä ei tarvitse kuin ajaa leikkuri kaukaloon ja lykätä talliin, 92-vuotias eläkeläinen tuumii.

Helppo tehdä itse

Ilosalon pesukaukalo on itse tehtyä mallia. Ajatuksena on, että leikkuri työnnetään kaukaloon ja kone vedetään käyntiin, jolloin alusta puhdistuu itsestään.

– Laatikon voi tehdä puusta, pellistä tai mistä vaan. Itse olen käyttänyt laatikon rakennusaineina vesivaneria ja kyllästettyä lautaa sekä ruuveja.

Vesitiiviiksi laatikon saa tiivistenauhalla.

– Varmasti moni osaa tehdä itse, kun kokeilee. Laatikon rakentaminen ei ole vaikea homma, vaan yksi niitä helpoimpia.

“Tuulesta temmattu” idea

Keksintö syntyi jo vuosi sitten, kun Ilosalo tuskaili leikkurin puhdistuksen kanssa.

– Idea on kyllä ihan “tuulesta temmattu”, sillä en ole vastaavaa muualla nähnyt. Siitä hetkestä kun ajatuksen sain, lähti rakentaminen. En sitä enempiä suunnitellut, mittasin vain, että leikkuri kaukaloon mahtuu.

Monet pesevät leikkurin vesiletkulla, mutta suihkun pitää olla voimakas, jotta ruohonleikkurin alusta puhdistuu. Kaikilla ei sitä mahdollisuutta ole.

– Monesti, kun ajan vain vähäsen, en viitsi edes puhdistaa pohjaa, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun leikkurin laittaa talviteloille, on se puhdistettava. Ruohonleikkuri kannattaa pestä heti ajon jälkeen, koska minkä jättää tekemättä, sen edestään löytää!