Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OmaKamu on lapselle arjen aikuinen kaveri – "Aikuisen tuella voi olla suuri merkitys"

OmaKamu on lapselle arjen aikuinen kaveri. Toimintaa tarvitaan lisää vapaaehtoisia.

– Yläkoulussa oli vaihe, jolloin olin yksinäinen. Rippileirillä isonen ja pappi osoittautuivat minulle tärkeiksi, 21-vuotias Kosti Kyläinpää kertoo.

– Aloin miettiä, että aikuisen tuella voi olla tietyssä vaiheessa suuri merkitys. Kun kuulin OmaKamu-toiminnasta, jossa voi auttaa antamalla omaa aikaansa, ajattelin, että voin itsekin lähteä mukaan.

Motiivia lisäsi vapaaehtoistyö Yhdysvalloissa ja Thaimaassa lukion jälkeen.

– Kolme viikkoa thaimaalaisessa orpokodissa oli silmiä avaava kokemus siitä, että avun tarvetta kyllä on.

Kyläinpää osallistui Hämeen Setlementin Hämeenlinnan Kumppanuustalossa vuonna 2017 järjestämään OmaKamu-koulutukseen. Kurssilla oli mukana kymmenkunta henkeä.

– Koulutuksessa tavattiin 6–7 kertaa iltaisin parin tunnin ajan, sekä parina viikonloppuna. Kamujen ja perheiden edustajat kertoivat toiminnasta ja kävimme läpi lapsen kasvuvaiheita.

Kyläinpään mielestä koulutus valmisti hyvin vapaaehtoisena toimimiseen.

– Koulutuksessa meille korostettiin myös, että emme lähde maailmaa pelastamaan, emmekä ole ainoa tuki, vaan olemme arjen kavereita.

Äskettäin Tampereelle muuttanut Kyläinpää on ollut 9-vuotiaan hämeenlinnalaispojan kamu nyt reilun vuoden.

– Meitä yhdistää yhteinen kiinnostus jalkapalloon. Olen pelannut HJS:ssä 4-vuotiaasta asti ja haaveilin pelaamisesta ammattilaisena, mutta loukkaantuminen lukioaikana esti sen. Ensimmäinen tapaaminen lapsen kanssa sujui hyvin ja lähdimme melkein heti potkimaan palloa.

Ensimmäistä tapaamista pohjusti lapsen äidin kanssa pidetty keskustelu, jossa sovittiin yhteisistä pelisäännöistä.

– Vaikka olen nuori ja haluan lähteä opiskelemaan sekä ulkomaille, ehdin kuitenkin luoda ystävyyssuhteellemme perustan. Toiminta vaatii kuitenkin joustavuutta puolin ja toisin.

Kyläinpää muistuttaa, että jokainen voi vaikuttaa omalla ajankäytöllään.

– Olen nauttinut todella paljon näistä kamu-hetkistä. Ei se hirveästi vie, jos olet yhden illan kuukaudesta leikkimässä. Koen, että olen mukana jossakin isommassa.

Tällä hetkellä OmaKamu-toimintaa on Hämeenlinnassa, Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Lahdessa. Kamuja on yhteensä noin 80, joista Hämeenlinnassa 15–20 aktiivista. – Meillä on valmis toimintamalli, jota organisaatiot, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyösopimuksen, voivat soveltaa. Toiminta laajenee jatkossa myös uusille alueille, yhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Puukko kertoo.

Ajatuksena on antaa pitkäkestoista tukea lapsiperheille sekä edistää lasten ja nuorten hyvinvointia.

– Tämä on ennaltaehkäisevää toimintaa, jota halutaan tehdä ajoissa. On myös tärkeää, että perheet sitoutuvat siihen.

Perheet hakevat kamuja monista eri syistä. Vanhempien voimavarat voivat olla vähissä tai perheet saattavat olla uudella paikkakunnalla yksin vailla omia verkostoja.

– Kun apu tulee ajoissa, elämän haasteet eivät pääse kumuloitumaan, Puukko korostaa.

Toiminta on maanläheistä ja sopii tavalliselle aikuiselle, jolla on perusasiat kunnossa sekä riittävästi aikaa. Ennen kaikkea toiminnalta halutaan pysyvyyttä.

– On todettu, että pitkäkestoinen ystävyys lisää lapsen hyvinvointia.

Hämeenlinnassa OmaKamu-toimintaa koordinoi Hämeen Setlementti. Kamuja tarvitsevat lapset ovat 4–17-vuotiaita. – Toiminnassa ideana on löytää kullekin lapselle sopiva kamu, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenna Luoto Hämeen Setlementistä kertoo.

Vapaaehtoisiksi tarvitaan lisää aikuisia, etenkin miehille on kova kysyntä. Kamut tapaavat lapsen keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa.

– Toiset näkevät kerran viikossa, toiset kerran kuussa, perheet ovat yleensä hyvin joustavia. Kamun ei tarvitse osata mitään erityistä, tärkeintä on läsnäolo.