Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnosta: Hyyppä vastaan haukka

Kesäkuussa pellonreunassa vipeltää hontelokoipisia untuvikkoja, joiden epävarmaa menoa huolestunut hyyppäemo tarkkailee. Syytä onkin tarkkailla, sillä on suoranainen ihme, että poikaset onnistuivat ylipäätään kuoriutumaan ja sitten kirmailemaan kesäisellä pellolla.

Töyhtöhyypän kevät on riskejä täynnä. Paluumuutto etelästä ei aina ole vaarallisin osuus. Ratkaisevaa on se, kenen pellolta reviiri vallataan. Huhtikuussa ei nimittäin voi päätellä millaiset koneet peltoa ja samalla poikasia kesällä möyhentävät. Tai sitä, miten muut siivekkäät suhtautuvat tulokkaaseen.

Varikset ovat raivostuttavia, koska niitä on paljon ja linnun munat maistuvat niin hyvin. Ruskosuohaukka ei töyhtöhyypän munia tai poikasia ensisijaisesti etsi, mutta se ei hyyppää vakuuta. Petoviha on sille synnynnäistä. Niinpä myyräsaalista pureskellessaan haukka joutuu väistelemään, jottei itse joudu saaliiksi.

Ari Elovirta

Riihimäkeläinen kirjoittaja tarkkailee lintuja ja muuta luontoa, joskus pieni pilke silmäkulmassa.