Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö ehdokasta, jota äänestää eduskuntavaaleissa? Kokeile meidän vaalikonetta!

"Juice ei ollut puheissaan aina kauhean mukava" – Otto Kanerva tulkitsee Leskistä kaikessa särmikkyydessään

Otto Kanerva tuo Aulangolle esityksen, joka herättää henkiin kansantaiteilijan yleisönsä edessä.

On vuosi 1981. Juice Leskinen lyö Suomen euroviisukarsinnat lekkeriksi esittämällä kappaleen Ilomantsi . Television ääressä istuu 9-vuotias Otto Kanerva , jonka mieleen jäävät kappaleen hauskat sanat ja esityksessä käytetty nallipyssy. Muutamia vuosia myöhemmin pojan levyhyllyssä oli jo useita kesätyörahoilla ostettuja Leskisen albumeita.

– Juicen sanoituksissa oli oma mielikuvituksellinen maailma, joka vangitsi minut jo hyvin nuorena. Vuonna 1986 tullut Yölento-albumi osui juuri siihen herkimpään musiikinkuunteluaikaan. Suomi-rock on ollut minulla aina iso asia ja erityisesti lyriikat ovat olleet tärkeitä, Kanerva muistelee.

Nuotiokitaraa Näyttelijä Otto Kanerva astui Juice Leskisen saappaisiin vuonna 2011, kun Heikki Vihisen käsikirjoittama ja ohjaama Juice – taiteilijaelämää sai ensi-iltansa Musiikkiteatteri Palatsissa. – En edes muista, kuinka tulin rooliin ehdolle, mutta menin koesoittoon Juicen kanssa paljon keikkailleen Ari Kankaanpään kotiin. Räpelsin siinä leirinuotiokitaristin taidoillani jotain Viidestoista yö -biisiä. “Kankku” sanoi heti, että älä opettele yhtään paremmaksi. Soitin kuulemma ihan samalla tavalla kuin Leskinen, Kanerva kertoo.

Kapinallinen

Rooliin paneutuminen alkoi elämäkertoja lukemalla ja Youtube-klippeihin paneutumalla. Juicen tuotannon Kanerva tunsi jo ennestään läpikotaisin.

– Työryhmässä oli paljon kavereita, jotka osasivat kertoa, mitä Leskinen teki ja mitä ei. Hän oli itseriittoinen ja monessa suhteessa ärsyttävä persoona, joka oli kapinallinen joka suuntaan Jumalasta lääketieteeseen. Kääntöpuolena hän oli loistava sanoittaja ja muusikko, joka rakasti elää keikkahetkessä.

Mies Urjalasta

Kanerva pukeutui musiikkinäytelmän Juiceksi 150 kertaa, ennen kuin kaljun pitkätukan peruukki laitettiin naftaliiniin. Varsin pian kuvioihin ilmestyi mystinen “Urjalan mies”, jolta löytyi valtava määrä äänitallenteita Juicen ja Kankaanpään duokeikoilta.

– Siinä heräsi Vihisen ja Kankun kanssa ajatus tehdä uusi esitys, joka olisi tavallaan sensuroimaton versio Juicen viimeisestä keikasta. Koska tallenteilla oli tietenkin taiteilijan välispiikit, mukana on hyvin vähän sellaista, mikä ei olisi Juicen suusta tullut. Jutut ovat aika rankkojakin tämän päivän katsannossa. Juice ei ollut puheissaan aina kauhean mukava.

Pöhnäinen rauha Dramatisoidussa konsertissa Kanervan kanssa lavalla ovat Leskisen luottokitaristi Kankaanpää, rumpali Kari Välimäki sekä Janne Salkolahti haitarissa ja koskettimissa.

Juiceksi muuttuminen on näyttelijälle muista roolitöistä poikkeava hyppäys. Hahmon ja esityksen fyysinen hitaus rikkoo kaikkia teatterin lakeja, mutta näyttää silti toimivan.

– Siihen outoon pöhnäpäiseen rauhaan laskeutuminen vie minut ihan muihin maailmoihin, Kanerva sanoo.

– Näyttelijälle on tietenkin katarttinen kokemus antaa konsertti ja tulkita Leskisen kappaleita juuri sellaisena kuin ne itse mieltää. On myös upea huomata, että joskus ihmiset alkavat ihan oikeasti tuntea olevansa Juicen keikalla.

Lasilliset Juicea pe 10.5. klo 19 Aulanko Areenalla.