Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvataiteilija ja kirjailija tutkivat pelkoa - Yhteisessä näyttelyssä teema saa kuvan ja runon muodon

Mustavalkoiset tekstiä ja kuvaa yhdistävät teokset, pelon tunne, pilkahdus valoa. Kuvataiteilija Pauliina Pesonen ja kirjailija Jolin Slotte tutkivat pelon ja tunnistamattoman uhan tunnetta Kaikki nämä kuolleet silmät – Alla dessa döda ögon -nimisessä näyttelyssä Galleria Paperihuoneella. Näyttely perustuu taitelijoiden viime vuonna julkaisemaan samannimiseen, kaksikieliseen runokuvakirjaan.

– Uhat, joita pelkäämme voivat olla todellisia tai itsemme kehittämiä. Pelko tunteena on voima, jota emme pääse pakoon, Pesonen ja Slotte pohtivat.

Runokirjan ja näyttelyn sanat ja kuvat puhuvat samaa kieltä. Myös värimaailma on yhtenäinen.

– Halusin, että kuva ja teksti ovat samanarvoiset. Värimaailma on monokromaattinen. Musta teksti valkoisella pohjalla toistuu kuvissa ja toisinpäin, Pesonen esittelee.

Kuvien pohjana on valokuva, jota Pesonen on työstänyt piirtämällä ja kuvankäsittelyllä. Teokset on tulostettu alumiinilevyille.

– Kuvat ovat kertyneet vuosien varrelta erilaisista yksityiskohdista ja paikoista, Helsingistä, Hämeenlinnasta, Vaasasta, Rovaniemeltä ja Kirkkonummelta.

Pesonen ja Slotte ovat syntyisin Kokkolasta ja ystäviä vuosien takaa. He ovat tehneet yhteistyötä muun muassa poikkitaiteellisen Subliimit tulkinnat -projektin parissa. Siinä Pesonen ja Slotte tutkivat, miten uutisointi ja media vaikuttavat meihin. He etsivät uutisvirrasta subliimeja kokemuksia ja tulkitsevat niitä taiteen keinoin.

Grafiikanpajan puolella on hämeenlinnalaisen Päivi Toivosen näyttely Mielikuvia .

– Teokseni ovat luonnonläheistä. Osa aiheista on omasta puutarhasta, osa rantareitiltä ja osa matkoilta. Kuvaan arkielämää omista, itselle tärkeistä asioista käsin, taiteilija toteaa.

Toivonen käyttää etsausta, akvatintaa, litografiaa, monotypiaa, fotoetsausta ja kuivaneulatekniikkaa. Tuorein teos, litografian työ Hautausmaan elämää on syntynyt Prahan juutalaisen hautausmaan innoittamana.

– Suosikkitekniikkani on litografia. Tykkään litografian hieman karheasta jäljestä. Se tuo hyvin esiin oman tyylini.