Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuket heräävät henkiin – Kuninkaallinen nukketeatteri juhlii kymppisynttäreitä

Kuninkaallinen nukketteatteri täyttää 10 vuotta. Sitä juhlitaan paitsi yli sadalla vuosittaisella esityksellä myös festivaaleilla. Nukketeatterin taiteelliset johtajat Hannu Räisä ja Antti Kemppainen ovat myssytelleet omaa festivaalia jo jokusen vuoden. Pääsiäisen jälkeen siitä tulee totta.

Nelipäiväisillä festivaaleilla nähdään paitsi omia esityksiä myös vierailevien nukketeattereiden palkittuja esityksiä. Tarjolla on esityksiä niin lapsille kuin aikuisillekin.

Antti Kemppaisen mukaan festivaalista on tarkoitus tehdä perinne, joka järjestettäisiin joka toinen vuosi.

Räisä ja Kemppainen odottavat Verkatehtaan ja Arx-talon ympäristöön pöhinää festareiden aikaan.

– Arvoitus on, miten meidät otetaan vastaan. Odotukset ovat toiveikkaan realistiset.

Kaikkiaan festareilla on Kuninkaallisen nukketeatterin neljä omaa esitystä ja kaksi vierailevaa. Kaikkiaan esityksiä on 17, jonka päälle on vielä K-18-esityksiä Birgerissä sekä taiteilijatapaaminen ja julistenäyttely. Omia taitoja pääsee kokeilemaan myös varjoteatterityöpajassa Arxissa.

Räisän ja Kemppaisen mukaan ympäri maailmaa nukketeatterit painivat samojen ongelmien kanssa. Nukketeatteria ei arvosteta, sille ei ole tarjolla rahoitusta, eikä sitä huomata. Samaan aikaan sitä pidetään kuitenkin tärkeänä lastenkulttuurina.

Kuninkaallinen nukketeatteri on kutsunut Hämeenlinnaan vierailevat esitykset Ruotsista ja Keniasta.

Kansainvälisesti nukketeatteri on hyvin samanlaista, mutta teemat ja tapa tehdä ovat sidoksissa kulttuuriin.

– Keniassa esityksiin liittyy aina kasvatus. Se voi olla esimerkiksi sitä, että kerrotaan tulen olevan vaarallinen slummialueella tai kerrotaan aidsista.

Hämeenlinnassa nähtävä kenialainen esitys kertoo nuoresta, joka ei ole saanut kasvatusta ja joutuu aikuisena esittämään sekä lapsen että aikuisen roolia. Millä keinoin hän voi perustaa haluamansa perheen, kun kasvatus puuttuu? Ruotsista Hämeenlinnaan saapuu Mustan kissan nukketeatteri, joka on perustettu vuonna 1986. Teatterin perustaja, nukkemestari Thomas Lundqvist on yksi maailman taitavimmista nukkien rakentajista.

– Hän on kehittänyt eurooppalaisen version perinteikkäästä japanilaisesta bunraku-nukketeatterista. Itsekin olen ollut hänen opissaan, kertoo Räisä.

Lundqvistin Variéte-esityksessä yhdistyvät Chaplinin mykkäelokuvat ja sarjakuvat.

– Se on monesti palkittu esitys. Hän tulee tänne tekemään sen poikansa Robinin kanssa.