Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Käymme kyllä muuallakin, mutta pääkonttori on Birgerissä" – Suosittu olutravintola juhlii 20 vuottaan

Tapakset tuoksuvat, trubaduuri availee kitaralaukkuaan ja viskin ystävien yhdistyksellä on kabinetissa kokous. Baarin ikkunapöydässä istuvat Airi Raitaranta ja Sasa Saloniemi , jotka ovat Birgerin vakiokalustoa. Raitaranta tuli ensimmäisen kerran ovesta sisään yhden työpäivän jälkeen 1990-luvun lopulla.

– Muistan ajatelleeni, että tännehän voi naisihminen tulla yksin istumaan tuntematta oloaan epämukavaksi. Siitä asti olen kokenut Birgerin omanlaisekseni paikaksi, hän kertoo.

Kymmenisen vuotta sitten soivat hääkellot ja viereiselle paikalle pöydässä istahti aviomies Sasa Saloniemi.

– Onhan tämä ihan huikea paikka, jossa on vahvaa yhteisöllisyyttä. Erityisesti miellyttää se, että täällä ei koskaan ole tarvittu portsaria. Se kertoo ravintolasta paljon, Saloniemi tuumaa.

Pariskunta kiittelee erityisesti baarin tunnelmaa, jonka rakentamisessa myös henkilökunnalla on suuri osuus.

– Olemme tutustuneet täällä moniin ihmisiin, joista on tullut hirveän läheisiä. Meillä on ihana kaveriporukka, jonka kanssa touhutaan paljon muutakin, kuten käydään lenkillä, pyöräilemässä, laavuretkillä ja purjehdusreissuilla.

Yhteisöllisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ilmapiiri olisi sisäänpäin lämpiävä.

– Olemme vain iloisia uusista tyypeistä, jotka tulevat pitämään paikkaa pystyssä, Raitaranta vakuuttaa.

– Täällä voi istua mihin tahansa pöytään ja ruveta turisemaan. Sellaista ei ole joka paikassa, Saloniemi komppaa.

Yksi ravintolan vahvuuksista on kaksikon mielestä sen laaja oluiden ja viskien valikoima.

– En pidä lager-oluista juuri ollenkaan, joten asialla on merkitystä. Täällä pääsee maistelemaan tuotteita, joita ei saa juuri mistään. Lisäksi henkilökunta tietää niistä paljon ja osaa neuvoa asiakkaita, Saloniemi kehuu.

Raitarantaa miellyttää sekin, ettei baari kalastele asiakkaita, vaan pitää kiinni laadusta ja ilmapiiristä.

Raitaranta ja Saloniemi istuvat Birgerissä pari kertaa viikossa.

– Käymme kyllä muuallakin, mutta tämä on meidän pääkonttorimme. Aika usein piipahdetaan tapas-torstaina. Perjantai-parlamentti on persoonallinen ja hieno matalan kynnyksen tilaisuus, joka virittää keskustelua ja pitää kulttuurikaupungin henkeä yllä, Raitaranta sanoo. Ensi viikolla Birgerin vietetään juhlaviikkoa. Yksi keskeinen juhlakalu on tietenkin Mika Partanen , joka aloitti baarin yrittäjänä 20 vuotta sitten.

– Edellinen omistaja tarjosi paikkaa minulle ja ehdotus tuli elämässäni juuri sopivaan ajankohtaan. Alku vähän jännitti, mutta samalla olin innoissani, hän muistelee.

– Silloin toiminnassa taisi olla enemmän intoa kuin älyä. Ensimmäinen kesä oli kuuma, eikä asiakkaita paljon näkynyt, Se palautti maan pinnalle.

Partanen sanoo, ettei ole koskaan miettinyt ravintolansa konseptin muuttamista.

– Ihastuin aikoinani amsterdamilaisiin kahviloihin. jotka ovat pysyneet aina samanlaisina, joten perussetissä on pysytty. Kulmakivinä ovat olleet laaja olutvalikoima ja rennon asiallinen fiilis.