Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talviuinnin suosio nuorten keskuudessa kasvaa – Katrina Yrjö-Koskinen kauhoo menestystä kansainvälisistä kisoista

Aikainen aamu, pureva pakkanen ja hyytävän kylmä vesikään eivät kangista 13-vuotiasta Katrina Yrjö-Koskista , joka tyynen rauhallisesti laskeutuu Ahvenistonjärven avantoon.

Nyt kuluneena talvena nuori neito on kauhonut menestystä talviuinnin alle 15-vuotiaiden sarjassa. Kisakokemusta on kertynyt muun muassa Latviasta ja Virosta.

Tänä talvena saaliiksi on tullut muun muassa Virosta pronssia ja Latviasta hopeaa 25 metrin rintauinnista.

– En ole kilpaillut Suomessa ollenkaan, vaan olemme kiertäneet vain lajin kansainvälisiä kisoja. Nuori hämeenlinnalainen pulahti hyiseen veteen ensimmäistä kertaa 8-vuotiaana. Alun perin talviuinti oli Katrinan äidin Mariia Yrjö-Koskisen harrastus, mutta nyt lajin pariin on innostunut koko perhe.

Mariia Yrjö-Koskinen on Kansainvälisen Talviuintiliiton puheenjohtaja ja Vanja Open Water Swim Clubin perustajajäseniä.

– Sanoisin kahdenkymmenen vuoden kokemuksella, että talviuinti on maailman demokraattisin laji, se sopii kaiken ikäisille ja kokoisille harrastajille. Lisäksi laji on erittäin edullinen. Suomessa on runsaasti turvallisia talviuintipaikkoja eikä lajin harrastamiseen tarvita kuin uimapuku ja pyyhe.

Maailmalla talviuinti on hyvin suosittua ja lajissa järjestetään vuosittain useita kansainvälisiä kisoja.

– Olen aina ajatellut, että sauna ja avanto ovat suomalaisten perinne, mutta kyllä tätä lajia on harrastettu aikojen alusta ympäri maailman. Esimerkiksi Kiinassa on miljoonia talviuimareita.

Myös monet entiset kilpauimarit ovat innostuneet lajista.

– Hienoa tässä lajissa on, että jokainen kilpailee omassa sarjassaan ja ennen kaikkea itsensä kanssa, olipa iältään 8- tai 90-vuotias.

Talviuinti on hyvä tapa purkaa stressiä, ja kylmä saa myös kehon endorfiinit liikkeelle.

Mariia Yrjö-Koskisen mielestä parasta lajissa on itsensä voittaminen.

– Säännöllinen harrastaminen lisää myös vastustuskykyä ja kylmä vesi auttaa uimareiden kokemuksen mukaan moneen vaivaan.

Myös nuoret ovat löytäneet lajin pariin.

– Oulussa, jossa työskentelen, etenkin monet opiskelijat ovat innostuneet talviuinnista.

Ensi viikonloppuna Katrina Yrjö-Koskinen lähtee yhdessä äitinsä ja isosiskonsa Elisa Yrjö-Koskisen kanssa Lontooseen UK Cold Water Championships -kisaan, johon osallistuu reilut 800 talviuinnin harrastajaa Britanniasta ja muista Euroopan maista.

– Hienointa lajissa ovat matkustaminen ja hyvät ystävät eri puolilta maailmaa. Parasta kuitenkin on itsensä haastaminen. Tämä on rohkeiden laji, Katrina Yrjö-Koskinen kiteyttää.